Međusobne optužbe političara iz Federacije BiH

Građani Sarajeva ponovo su se zaputili pred federalnu Vladu, zahtijevajući ostavku Nikšićevog kabineta (Al Jazeera)

Sarajevo, 21:00

Dvadesetak demonstranata koji su ostali blokirati raskrsnicu ulice Maršala Tita i Alipašine ulice mirno su se razišli oko 20:30 sati.

Nakon toga, saobraćaj je normalizovan.


Sarajevo, 19:30

U sarajevskoj Alipašinoj ulici, koja je bila blokirana zbog današnjih demonstracija, saobraćaj se sada nesmetano odvija.

Mali broj demonstranata još se nalazi ispred Ali-pašine džamije, zbog čega je ulica Maršala Tita ispred džamije i dalje blokirana.

Za očekivati je da će se preostali demonstranti uskoro razići.


Sarajevo, 18:45

Nakon sastanka Predsjedništva Stranke demokratske akcije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ponovo je u utorak ustvrdio kako su vanredni izbori jedini način da se riješi sadašnja kriza u zemlji i da ih treba provesti najkasnije u maju.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je to jednoglasan stav stranačkog vrha te dodao kako mu je poznato da vladajuće hrvatske i srpske stranke ne podržavaju taj prijedlog.

Dodao je kako bi tu onda trebao intervenisati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i nametnuti izmjene zakona.

“Smatramo da sadašnja Vlada Federacije BiH mora nastaviti s radom”, kazao je Izetbegović, pojašnjavajući kako to znači nastavak djelovanja federalne Vlade u tehničkom mandatu sve do novih izbora, kad god oni uslijede.

Kazao je kako SDA osuđuje “neodgovorno ponašanje” ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića u sadašnjoj krizi i traži njegovu ostavku, jer je “obeshrabrio policiju” da radi svoj posao.

“Smatram ga odgovornim jer nije izvršio svoju ustavnu i zakonsku obavezu, a to je koordinacija policijskih agencija”, rekao je Izetbegović, dodavši kako je, zbog izostanka intervencije Državne agencije za istrage i zaštitu, zapaljena zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prošlosedmičnim nemirima.

Nakon izjave Izetbegovića, reagirao je Savez za bolju budućnost BiH, čiji je Radončić lider, a koji je saopćio kako “od Radončića ostavku traže korupcionaši”, a ne “narod, koji masovno traži odlazak nesposobne vlasti SDA i SDP-a”. 


Sarajevo, 18:03

Novinar Al Jazeere Boris Gagić javlja kako i dalje traju protesti u centru Sarajeva.

“Nekih 400 do 500 ljudi je na ulicama. Prvo su bili kod Predsjedništva BiH, a zatim kod Vlade Federacije BiH, gdje su tražili ostavke federalnih zvaničnika”, javlja Gagić.

“Jasno traže ostavku federalne Vlade i traže da se čuje njihov glas kad se bude birala nova vlada Kantona Sarajevo.”


Banja Luka, 17:45

Savez nezavisnih socijaldemokrata spreman je prihvatiti termine izbora u Republici Srpskoj koje predloži opozicija u tom bh. entitetu.

Međutim, SNSD nije spreman podržati zakon Socijaldemokratske partije BiH da se promijeni način odlučivanja o izborima, kako bi za odlučivanje o održavanju izbora bila nadležna samo Centralna izborna komisija BiH, saopćio je predsjednik te stranke Milorad Dodik nakon sjednice Izvršnog odbora te stranke održane u utorak u Banjoj Luci, javlja agencija Anadolija.

Kazao je kako SNSD “upozorava opoziciju da se u RS-u mogu raspisati samo prijevremeni izbori, a to u ovoj situaciji znači da bi trebali biti raspisani u maju i trajati do oktobra”.

Srpska demokratska stranka, opoziciona partija u RS-u, predložila je ranije u utorak da se provedu prijevremeni izbori u tom bh. entitetu.

Također, i predsjednici drugih opozicionih stranaka u Republici Srpskoj – Srpske radikalne stranke, Nove socijalističke partije i Srpske napredne stranke – pozvali su Vladu tog entiteta da, zbog teške ekonomske situacije, podnese ostavku, a da se na svim nivoima u Bosni i Hercegovini raspišu prijevremeni izbori.


Sarajevo, 16:55

Na raskrsnici ulica Maršala Tita i Koševo, koja je prije sat vremena bila blokirana, saobraćaj je ponovo uspostavljen.

Demonstranti koji su okupljeni ispred Predsjedništva BiH još blokiraju raskrsnicu ulice Maršala Tita i Alipašine ulice.


Mostar 16:15

Završeni su mirni protesti u Mostaru, gdje se okupilo gotovo 700 nezadovoljnih građana i predstavnika pojedinih nevladinih organizacija.

Optužuju vlast za tešku socijalnu krizu, ali i za pokušaj, kako su kazali, unošenja nacionalnih podjela u proteste.

Okupljeni su zatražili da pregovaraju s predstavnicima svih nivoa vlasti, od kojih su tražili da podnesu ostavke.

Posebno su nezadovoljni radom gradonačelnika Mostara i kantonalnog premijera.

Nezadovoljstvo stanjem u zemlji su iskazali i pojedini predstavnici boračkih populacija, optužujući i boračke organizacije za nepotizam.

Sindikati Federacije u Mostaru su osudili pokušaje da se protesti prikažu kao samo bošnjački problem te kao prilika da se naškodi hrvatskom narodu eventualnim ukidanjem kantona.


Sarajevo, 16:10

Na proteste su reagovali i ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodnog tijela koje nadgleda mirovni proces u Bosni i Hercegovini. Podržali su prava građana da protestuju, ali su osudili uništavanje imovine.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivaju vlasti i političke stranke da se brzo angažuju na dijalogu s građanima i građanskim društvom o socijalno-ekonomskim i političkim problemima u zemlji, kako bi se osmislile i provele konkretne mjere.

Iz PIC-a kažu kako se lideri trebaju ozbiljno uključiti u dijalog s građanima i ne dozvoliti da nasilno ponašanje nekolicine bude izgovor za nerješavanje mirno iznesenih zahtjeva.

Saopćavaju da ambasadori osuđuju pokušaje određenih političkih lidera da proteste iskoriste za produbljivanje etničkih podjela.

Dopis nije potpisao ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, koji smatra da je trenutna situacija u Federaciji BiH interna stvar.


Sarajevo, 16:05

Inicijativni odbor za organizaciju plenuma građana i građanki Sarajeva podijelio je demonstrantima poziv na prvi sastanak plenuma, koji će biti održan u srijedu u 17:30 sati.

U pozivu se traži da policija omogući sigurnost svih učesnika mirnih demonstracija, da se o formiranju nove vlade Kantona Sarajevo odlučuje isključivo na temelju budućih zaključaka na plenumu te ostavka Vlade Federacije.

Nezadovoljni situacijom u društvu te socijalno-ekonomskom situacijom u državi, nekoliko stotina demonstranata i u utorak je na ulicama Sarajeva. Pozivaju sve okupljene na mirne demonstracije bez nasilja.


Sarajevo, 15:55

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i Savez za bolju budućnost BiH reagovali su na poziv federalnog premijera Nermina Nikšića da Radončić podnese ostavku.

U saopćenju se navodi kako Nikšić “ima nerješive probleme s privatizacijama i sistemskom korupcijom opljačkanim narodom, a ne ministrom sigurnosti koji neće, čak i kada bi imao zakonske ovlasti za tako nešto, da ohrabruje policiju za tuču sa svojim narodom (…) zbog ministarskih fotelja”.

Nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, dodaje se, striktno su regulisane zakonom koji “Nikšić namjerno pogrešno tumači”, a prema kojem to ministarstvo “ne odgovara za javni red i mir”.

“Upravo obratno, to je isključiva odgovornost federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova i kantonalnih policija, koje trebaju i jesu međusobno koordinirane od Federalne uprave policije”, navodi se u saopćenju.

Kompletno saopćenje možete pročitati na ovom linku.


Sarajevo, 15:40

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održao je sjednicu na kojoj je Kolegij predsjednika klubova u Predstavničkom domu zaključio da se nastavak 26. redovne sjednice Predstavničkog doma zakazan za 12. februara odgađa do daljnjeg.

Dogovoreno je da Kolegij Predstavničkog doma uputi prijedlog Domu naroda Parlamenta Federacije BiH radi eventualnog hitnog sazivanja i održavanja zajedničke sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH, a vezano za trenutnu situaciju u Federaciji BiH, saopćeno je iz Kabineta potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma, prenosi agencija FENA.


Zenica, 15:30

Pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona u utorak su ponovo održani protesti, tokom kojih su se predstavnici građana sastali s predsjedavajućim Skupštine tog kantona Sretkom Radišićem i predali mu zahtjeve.

Zahtijevaju da se aktuelna Vlada tog kantona u ostavci odmah zamijeni ekspertnim timom, a da se najdalje do 1. marta izabere nova kantonalna vanstranačka vlada.

Kantonalni čelnici su prihvatili prijedlog o formiranju takve vlade, kao i to da prijedlog mandatara da plenum građana ZDK-a.

Istovremeno je u četvrtak najavljeno održavanje plenuma građana ZDK-a, na kojem će se dogovoriti o daljim aktivnostima neformalnih grupa demonstranata.

Te grupe su do daljnjeg otkazale sva pojedinačna okupljanja, jer će kompletne aktivnosti koordinirati plenum građana tog kantona.

Blizu 15 sati učesnici protesta u Zenici su se mirno razišli.


Srebrenica, 15:07

U Srebrenici se u utorak ispred zgrade Opštine okupilo 50-tak nezadovoljnih građana. Obratio im se opštinski načelnik Ćamil Duraković.

“Ja se ne krijem i izašao sam pred građane te ih pitao kakvi su njihovi zahtjevi”, kazao je za agenciju Fena Duraković, navodeći da postoje neki osnovani zahtjevi koji se mogu riješiti aktivnim dijalogom.

Najavio je da će u sljedeći utorak biti održan sastanak s predstavnicima građana radi aktivnijeg rješavanja određenih problema u lokalnoj zajednici.

“Imamo ljude koji vrlo teško žive, nemaju šta da jedu i za to treba imati osjećaj. Zato sam izašao pred ljude i govorio civilizovanim jezikom, bez vrijeđanja i uvreda”, rekao je Duraković.

Ovim mirnim okupljanjem građani Srebrenice željeli su iskazati nezadovoljstvo zbog loše ekonomske situacije u tom gradu i cijeloj Bosni i Hercegovini.


Demonstranti krenuli prema Vladi FBiH [@6maka]

Revizija privatizacije i oduzimanje nelegalno stečene imovine su i danas ponovljeni zahtjevi demonstranata, prenosi Fena.

Na spisku zahtjeva demonstranata su i zdravstveno osiguranje svima, smanjenje primanja ministara na dvije prosječne plate bez paušala i dnevnica te ukidanje kantona.

Također, zahtijevaju ostavke federalnog premijera Nermina Nikšića, člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i Tužilaštva, uz ocjenu da će, “ako ne siđu sami sa vlasti, demonstranti skinuti”.


Zagreb, 12:45

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), koju čini 30-ak civilnih udruženja iz Hrvatske, izrazila je solidarnost i podršku nastojanjima naroda Bosne i Hercegovine u promjeni postojeće vlasti i demokratizaciji države, koja je, kako navode, “do sada funkcionirala kao loš projekt međunarodne zajednice i domaće nacionalističke političke elite”.

BRID u otvorenom pismu tvrdi da je solidarnost naroda BiH preduslov svakoj progresivnoj promjeni postojećeg modela upravljanja državom i privredom.

Izražava nadu da će se iz demonstracija artikulirati zahtjevi za stvaranjem alternative postojećim oblicima vlasti i nacionalnim podjelama, čija je “jedina funkcija bila bezočna pljačka vlastitog naroda, potpuna privatizacijska devastacija u socijalizmu industrijalizirane zemlje, te uspostava nacije kao jedine djelatne političke kategorije”.

“Proglas radnika i građana kojim se zahtijeva revizija privatizacije i financiranja institucija vlasti, ali i suradnja između snaga reda i mira, civilne zaštite i građana prvi je pokušaj političke organizacije odozdo u povijesti ‘demokratske’ Bosne i Hercegovine. Od tog trenutka nema povratka natrag – nakon toliko godina obespravljeni je narod pokazao da se dejtonska demokracija i prateći ekonomski model mogu i moraju dovesti u pitanje”, navodi BRID.

BRID napominje  da se u medijskoj prezentaciji “događanja naroda” BiH, uslijed zgražanja nad devastacijom institucija kantonalne, entitetske i državne vlasti, izgubio iz vida inicijalni i pokretački čin te bune, ali i kontinuirano sistemsko nasilje svih službenih političkih aktera i međunarodnih supervizora u BiH.


Sarajevo, 12:15

Iako je potvrdio kako “nije optimist” kada je u pitanju najavljeni dolazak evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea u Sarajevo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, ipak, poručio kako će od visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton tražiti da se za BiH “spuste neki pragovi”.

Izetbegović će predložiti da se “napravi posebno kreiran, posebno skrojen program pristupanja”.

“Bosna i Hercegovina to zaslužuje, jer je bila preteča ujedinjavanja Evrope. Dakle, u ovome gradu su funkcionirale raznovrsne bogomolje, u ovome gradu su ljudi pomagali jedni drugima da naprave sinagoge, crkve, džamije… Ovo je bila preteča ujedinjavanja Evrope i ova zemlja zaslužuje više od EU-a”, rekao je Izetbegović.

Kad je o demonstracijama građana Sarajeva i drugih bh. gradova riječ, Izetbegović je ocijenio kako je “moguće da socijalni pritisak, koji imamo u ovome času, učini da političari budu nešto kooperativniji”.


Sarajevo, 12:10

Građani su se počeli okupljati oko podneva na platou prekoputa zgrade Predsjedništva BiH na još jednom danu protesta u kojima traže odlazak Vlade Federacije BiH, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora Penzijskog/mirovinskog invalidskog osiguranja Federacije FBiH, uvećanje penzija, omogućavanje posla nezaposlenim, te ukidanje rada na crno.

Svi zaposleni u institucijama koje su smještene u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade Kantona Sarajevo napustili su radna mjesta.

Saobraćaj Titovom ulicom nije zaustavljen.


Tuzla, 11:45

Skupština Tuzlanskog kantona prihvatila je u utorak ujutro ostavku kantonalne Vlade, na čelu s premijerom Seadom Čauševićem.

Odlukom donesenom na sjednici Skupštine Kantona vlada premijera Čauševića je i zvanično razriješena dužnosti, javili su federalni mediji.

Za 13 sati je najavljeno novo okupljanje građana ispred zapaljene zgrade Vlade TK-a, a demonstranti će, kako je najavljeno, postaviti novi zahtjev – smjenu komesara kantonalnog MUP-a Samira Aljukića i glasnogovornika MUP-a Izudina Šarića.


Sarajevo, 11:30

Dok se na ulicama Sarajeva i drugih bh. gradova pripremaju nove demonstracije, na kojima se, između ostalog, zahtijeva ostavka Vlade Federacije BiH i premijera Nermina Nikšića, sam premijer pozvao je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da podnese ostavku.

Neodgovornim i nedržavničkim ocijenio je Radončićeve tvrdnje da Ministarstvo na čijem je čelu nije imalo nadležnosti da djeluje tokom nereda u Federaciji BiH, u kojima su bili ugroženi imovina i životi.

Nikšić je, u otvorenom pismu dostavljenom medijima, podsjetio Radončića na to da je Ministarstvo sigurnosti BiH, prema Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, nadležno i za “organizaciju i usaglašavanje aktivnosti entitetskih MUP-ova i Brčko  distrikta u ostvarivanju bezbjednosnih zadataka u interesu BiH”.

“Ministre sigurnosti, zašto onda niste organizirali i rukovodili koordinacijom rada MUP-a i agencija za provođenje zakona na zaštiti institucija BiH, jer su ova nedjela, prema stavu Tužilaštva BiH, okvalificirana kao krivično djelo terorizma izvršeno napadom na te institucije (Predsjedništvo BiH, Ustavni sud BiH i Arhiv BiH)? Stoga – ili radite svoj posao, ili dajte ostavku”, ističe se u pismu.

Federalni premijer najavio je za prvu narednu sjednicu Vlade Federacije BiH razmatranje amandmana na Ustav Federacije BiH, kada će se, istakao je, vidjeti ko jeste, a ko nije za omogućavanje pljačke u procesu privatizacije i drugih djela privrednog kriminala počinjenog u ratu i periodu neposredno nakon rata.

Nikšić je pozvao Radončića da napravi listu pljački u procesu privatizacije, ili bilo kojih drugih kriminalnih djela, koja, po njegovom mišljenju, trebaju procesuirati tužilaštva u BiH.

“Javno tvrdim da ću tu listu potpisati bez čitanja i zajedno s Vama je odnijeti u bilo koju policiju i bilo koje tužilaštvo u BiH. Samo Vas molim da mi dozvolite da na tu listu stavim privatizacijsko-stečajni cunami, koji je sa lica zemlje obrisao nekada veliku firmu Alhos Sarajevo, kao i da na tu listu stavimo privatizaciju Grafičko-izdavačke kuće OKO. Čisto da se i to provjeri”, zaključio je Nikšić.

Cijelo pismo možete pročitati ovdje.


Novi protest od podneva

Zbog najavljenih protesta na ulicama Sarajeva, u utorak nema nastave u Drugoj gimnaziji i Gimnaziji Obala, te Osnovnoj školi “Isak Samokovlija”, doznaje Al Jazeera. Nastava u Prvoj gimnaziji u utorak će biti skraćena.

“U ostalim školama nastava će se odvijati prema redovnim planovima, osim u slučaju vanrednih situacija, kada direktori škola mogu postupiti u skladu s instrukcijom Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo te obustaviti nastavu”, objasnio je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u KS-u Saudin Sivro.

Demonstranti traže ostavku Vlade Federacije BiH i federalnog premijera Nermina Nikšića.

Isti zahtjev ponavljali su tokom demonstracija u ponedjeljak, koje su završile oko 20 sati, no premijer Nikšić je poručio kako ne namjerava odstupiti sve dok ne bude definirano kako će biti izabrana nova vlast.

Nikšić je najavio kako će već ui utorak njegov kabinet u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona BiH, kojima bi bili omogućeni vanredni parlamentarni izbori na svim novoima vlasti.

Prema neslužbenim najavama, za utorak je zakazana i zajednička sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će biti razmotreni koraci koje, zbog novonastale situacije, treba preduzeti najviša zakonodavna institucija u Federaciji BiH.

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma federalnog Parlamenta preporučila je rukovodstvu oba doma zakazivanje vanrednog zasjedanja da bi bila procijenjena trenutna sigurnosna i politička situacija u Federaciji, javljaju federalni mediji.

Protesti su najavljeni i u drugim bh. gradovima.

Mirno i dostojanstveno

Demonstranti su u ponedjeljak u razgovoru s novinarima poručili kako ne podržavaju nijedan vid nasilja te da su na ulice izašli kako bi na miran i dostojanstven način izrazili svoje nezadovoljstvo, a mirno namjeravaju i dalje iskazivati svoje nezadovoljstvo.

Poručuju kako će Sarajevo držati u blokadi do ostavke Vlade Federacije BiH.

Prethodno su ostavke podnijeli premijeri vlada u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu, a spremnost na ostavku potvrdio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Druga dva člana državnog Predsjedništva – Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović – odbacili su takvu opciju.

Građani danima na ulicama bh. gradova traže odlazak svih nositelja vlasti na svim nivoima, formiranje nestranačkih i stručnih vlada, značajno snižavanje plata i drugih primanja političkih funkcionera, definiranje kvalitetnih programa zapošljavanja, ali i zdravstvene te socijalne zaštite.

Izvor: Al Jazeera i agencije