Međusobne optužbe Norveške i Švedske nakon napada na džamiju

Naoružana osoba u subotu je izvela napad na džamiju u Barumu, u kojem je povrijeđena jedna osoba (EPA)

Premijerka Norveške Erna Solberg smatra kako je Švedska sjedište rasističkih grupa u Skandinaviji i da Norveška treba poduzeti potrebne mjere.

Nakon napada na džamiju u norveškom gradu Barumu, Solberg je kritizirala Švedsku.

Solberg je dodala kako se sjedište Nordijskog pokreta otpora nalazi u Švedskoj.

“Švedska je sjedište rasističkih grupa u Skandinaviji, Norveška mora poduzeti mjere protiv toga”, smatra Solberg, prenosi Anadolija.

Dodala je kako su pomenute grupe dolazile u Norvešku i tu demonstrirale, te da je potrebna zajednička borba protiv njih.

Na kritike Solberg oštro je odgovorio ministar energetike Švedske Anders Ygeman, koji je na društvenoj mreži podsjetio da je drugi put vlada formirana s Partijom progresa, koja je poznata po antiimigrantskim stavovima. 

‘Breivik je bio član Partije progresa’

O ovim kritikama Ygeman je govorio i za najtiražniji list u zemlji Aftonbaldet.

“Međunarodna saradnja u borbi protiv ekstremizma je važna, ali ako vi sarađujete s ekstremno desničarskom Partijom progresa i ekstremno desničarku Sylvi Listhaug imenujete za ministricu, trebali biste se pogledati u ogledalo”, rekao je Ygeman.

Smatra kako se Norveška treba suočiti s činjenicama te dodao kako su dva napadača inspirisana rasizmom potekli iz Norveške.

“Nije ispravno optuživati desničare u Švedskoj. Anders Behring Breivik, koji je usmrtio 77 osoba, bio je član Partije progresa”, podsjetio je Ygeman.

Naoružana osoba u subotu je izvela napad na džamiju u Barumu, u kojem je povrijeđena jedna osoba.

Privedena je jedna osumnjičena osoba.

Izvor: Agencije