Međusobne optužbe i uvrede Čavića i Dodika

Čavić tvrdi da je u pripremi i dodatni pritisak na građanske slobode u tom bh. entitetu (Al Jazeera)

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je u srijedu da je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik naredio kompromitiranje pojedinih zvaničnika opozicijskog Saveza za promjene.

Tvrdi da su u pripremi, kako je rekao, montirane optužnice, istrage i hapšenja nekoliko zvaničnika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa.

To je obračun s opozicijom, koji je Dodik i najavio, za šta će biti nadležne određene strukture Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, kazao je Čavić.

On tvrdi da je u pripremi dodatni pritisak na građanske slobode u tom bh. entitetu.

“Cilj je, praktično, da na svako eventualno hapšenje pripadnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njihovih lojalnih ljudi od strane Državne službe za istrage i zaštitu uslijedi jedno osvetničko hapšenje nekog od ovih osoba iz Saveza za promjene”, rekao je.

Prvi cilj su dvije osobe

“Istovremeno, u planu je i obračun sa opasnim novinarima i opasnim medijima, koji demaskiraju sve što režim radi. Prvi su na cilju dvije osobe: bloger Slobodan Vasković, zbog pisanja na njegovom blogu, i vlasnik BN TV-a Vladimir Trišić.”

Dodik je Čaviću na ovo odgovorio: “Mslim da bi on mogao otići na neki pregled. Nemam potrebu da ja, kao predsjednik, za daleko ozbiljnije stvari nego njegove frustracije, odgovaram na ta pitanja.”

“Nikada ništa nisam montirao. Nemam uticaja, ne želim da utičem na pravosudni postupak. Onaj ko je kriv, bez obzira u kojoj političkoj strukturi bio, mora da odgovara za kršenje zakona, ali isto tako hajka, koja se sprovodi, mora da stane i da se da šansa upravo istražnim organima da to rade”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije