Međunarodni šverceri oružjem uhapšeni u CG

Uhapšenim prijeti maksimalna kanza doživotnog zatvora, a trenutno se nalaze u pritvoru u Crnoj Gori (Anadolija)

Trojica muškaraca uhapšena su u Podgorici na osnovu optužnice Sjedinjenih Američkih Država da su planirali prodaju oružja koje bi bilo korišteno protiv Amerikanaca u Kolumbiji, saopćili su tužitelji u New Yorku.

Massimo Romagnoli (43), državljanin Grčke, te Rumuni Cristian Vintila (44) i Virgil Flaviu Georgescu (42) uhapšeni su u Podgorici, saopćilo je američko Ministarstvo pravde.

Italijanski mediji javljaju da je Romagnoli bivši zastupnik stranke Forza Italia.

U saopćenju se navodi da su Romagnoli, VIntila i Georgescu optuženi da su spremali zavjeru da prodaju oružje pripadnicima Revolucionarne armije Kolumbije (FARC), kako bi ubijali Amerikance.

FARC je u SAD-u na listi terorističkih organizacija.

“Kako se pretpostavlja, Vintila, Romagnoli i Georgescu pokušali su prodati vojno oružje, od pištolja do raketa, ljudima za koje se vjeruje da su povezani sa terorističkom grupom”, kazao je američki tužilac Preet Bharara.

‘Direktna opasnost’

Michele Leonhart, jedna od rukovodilaca Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) kazala je da ovakvi krijumčari oružjem predstavljaju direktnu opasnost po sigurnost i stabilnost SAD-a i vladavinu prava.

“Internacionalni partneri DEA-e su još  jednom pokazali zajedničku riješenost  kada je u pitanju razbijanje zavjera koje potencijalno ugrožavaju američke živote. Ništa nije važnije od globalne sigurnosti naših građana. Ovi osumnjičeni su sada izbačeni iz posla, a nadamo se da će se uskoro suočiti i sa američkim pravosuđem”, kazala je Leonhart.

Američka vlada je saopćila da su Vintila i Georgescu uhapšeni u Podgorici u ponedjeljak, a da je Romagnoli uhapšen u utorak.

Pretpostavlja se da je Vintila, sa Rumunijom kao bazom operiranja, od maja 2014. u poslu krijumčarenja oružja, dok je Romagnoli navodno bio zadužen za osiguravanje lažnih certifikata švercovano oružje.

Georgescu je navodno bio posrednik u poslovima šverca.

Cilj ‘obaranja američkih aviona’

Kako navode tužioci, između maja i oktobra ove godine njih trojica su planirali prodati arsenal oružja, mitraljeze i protivavionske granate, sa namjerom da spomenuto oružje stigne do FARC-a.

Nakon serije praćenih telefonskih razgovora i susreta, Vintila, Romagnoli i Georgescu su se složili prodati oružje povjerljivim naručiocima koji su radili sa DEA-om, a koji su se predstavili kao dobavljači FARC-a.

Kako stoji u saopćenju Ministarstva pravde SAD-a, osumnjičeni su sklopili posao pošto im je jasno stavljeno do znanja da će oružje biti iskorišteno protiv američkih ciljeva, sa posebnim akcentom na obaranje američkih helikoptera i aviona.

Dodaje se da se Romagnoli složio osigurati odgovarajuće papire koji bi posao učinili legalnim.

Uhapšenima prijeti doživotna kazna, a trenutno se nalaze u pritvoru u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije