Međunarodni novinarski institut traži puštanje Husseina iz zatvora

Mahmoud Hussein je u pritvoru u Egiptu gotovo 890 dana (Al Jazeera)

Međunarodna grupa za medije zatražila je od Egipta da pusti na slobodu novinara Al Jazeera, koji je u zatvoru preko dvije godine, nakon što je sud prošle sedmice naredio njegovo oslobađanje.

Međunarodni novinarski institut (IPI) iz Beča poslao je otvoreno pismo ministru vanjskih poslov a Egipta Samehu Hassanu Shoukryju, izražavajući „duboku zabrinutost“ zbog „neobjašnjenog odgađanja“ oslabađanja Hammouda Husseina.

Egipatski sud je u četvrtak dobio odluku da se Hussein pusti na slobodu, nakon više od 880 dana provedenih u zatvoru.

Prema egipatskom zakonu, Hussein je trebao biti oslobođen u roku od 24 sata.

IPI je od egipatskog ministra zatražio da „osigura da Vlada poštuje vladavinu zakona tako što će Mahmouda Husseina odmah osloboditi“.

Uhapšen u decembru 2016. godine 

„Sloboda medija je osnovni element demokratskog društva, za koje se Egipat predstavlja“, piše u pismu.

Hussein, egipatski državljanin koji radi za Al Jazeeru u Kataru, upapšen je 20. decembra 2016. godine nakon što je doputovao u Egipat da posjeti porodicu.

 

 

 

 

Optužen je za „poticanje protiv državnih institucija i emitiranje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa“, što su Hussein i Al Jazeera Media Network poricali.

Njegovo pritvaranje predstavljalo je kršenje i egipatskog i međunarodnog prava, po kojem je maksimalna dužina pritvora prije suđenja 24 mjeseca.

U februaru, Ujedinjene nacije pozvale su Egipat da prekine „proizvoljni pritvor“ za Husseina, navodeći da bi „najprikladnije bilo odmah ga pustiti na slobodu“.

Svojim potezom egipatske vlasti ciljale su na Al Jazeerino izvještavanje o Muslimanskoj braći, organizaciji koje je u Egiptu nakon obaranja Mohameda Morsija s vlasti 2013. godine zabranjena i označena kao „teroristička.

Nekoliko drugih novinara Al Jazeere također su  zatvarani na duže periode, ali su svi na kraju puštani na slobodu.

Izvor: Al Jazeera