Međunarodni cyber napad na internetske stranice ISIL-a

Belgijsko savezno državno tužilaštvo još je 2018. učestvovalo u cyber napadu na Amaq (AP)

Cyber napad međunarodnih razmjera protiv internetske propagande aktivista grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL) izveden je ovih dana u okviru istrage belgijskog pravosuđa, saopćilo je belgijsko savezno državno tužilaštvo.

Kako navodi belgijski dnevni list La Derniere heure, “hiljade aktivnih profila propagandne agencije ISIL-a”, Amaqa, napali su belgijski istražitelji u saradnji sa stručnjacima evropske policijske agencije Europola, prenosi Hina.

Eric Van Der Sypt, glasnogovornik saveznog državnog tužilaštva, stručnjak na području terorizma, potvrdio je u razgovoru za France Presse da je izveden velik napad, ali nije dao nikakve brojčane podatke.

“Zasad smo ih razbili”, rekao je glasnogovornik, “ali nismo naivni, nakon prvog cyber napada u 2018. godini, uspjeli su se vratiti.”

Prošlogodišnja operacija

Belgijsko savezno državno tužilaštvo još je 2018. učestvovalo u cyber napadu na Amaq, ali se propaganda ISIL-a vrlo brzo reaktivirala.

“To nas je donekle iznenadilo i zato smo ovog puta pokušali biti bolji”, dodao je Van Der Sypt za agenciju Belgu.

Europol se 27. aprila 2018. pohvalio da je vodio “neviđenu” međunarodnu policijsku ofanzivu kako bi paralizirao glavna tijela internetske propagande ISIL-a.

Na toj se operaciji radilo dvije godine. Zahvaljujući saradnji američke i policije Evropske unije, izvedena je za dva dana u osam zemalja a na meti je bila agencija Amaq kojom se koristi ISIL za preuzimanje odgovornosti za napade i objavljivanje poziva na rat.

ISIL je preuzeo odgovornost za dva bombaška napada u Briselu 22. marta 2016. u kojima je poginulo 32 ljudi.

Izvor: Agencije