Oglasi

Međunarodna zajednica: Što prije održati izbore u Stocu

Ambasade zapadnih zemalja, OHR i OSCE tvrde da je demokratija uskraćena stanovnicima Stoca.
CIK je krajem oktobra odbio poništiti izbore u StocuArhiva

U zajedničkom saopćenju nekih ambasada i međunarodnih institucija u BiH navodi se da je zbog nekoliko djela 2. oktobra 2016. demokratija uskraćena narodu Stoca.

Istaknuto je to u saopćenje za javnost ambasada Velike Britanije, Njemačke, SAD-a, Delegacije Evropske unije u BiH, Ureda Visokog predstavnika i Misije OSCE-a u BiH.

Imperativ je, kaže se, da izbori u Stocu budu održani što je prije moguće u skladu sa zakonom te u atmosferi poštivanja i mira, čije su odlike konstruktivan i inkluzivan dijalog.

“Kao članovi međunarodne zajednice, pozivamo vođe svih lokalnih i državnih organizacija, uključujući i političke stranke na svim nivoima, da učine sve što mogu u cilju takvog dijaloga. Osuđujemo retoriku sukoba i bilo kakvu mogućnost nasilja. Odluke bh. institucija, uključujući Centralnu izbornu komisiju i Apelaciono vijeće Suda BiH, moraju biti poštovane“, navodi se u saopćenju.

Sankcije i novčane kazne

Centralna izborna komisija BiH ranije je donijela odluke o sankcioniranju pojedinih članova izborne administracije te pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Svima su određene i novčane kazne u protivvrijednosti do 2.500 eura.

Salmira Kaplana i druge terete za nerede povezane s glasanjem na lokalnim izborima u BiH, odnosno otuđenje i uništavanje glasačkih materijala te fizičkog napada na članove Općinske izborne komisije. Zbog tih incidenata izbori u Stocu su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta.

Općinski sud u Čapljini je potvrdio optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića zbog više krivičnih djela u vezi s prekidanjem izbora u Stocu.

Kaplan je uklonjen sa kandidatske liste za načelnika općine Stolac, dok su Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović uklonjeni sa liste za Općinsko vijeće.

Ivan Perić je smijenjen s pozicije predsjednika Općinske izborne komisije, a Avdo Jaganjac i Meliha Kapor su smijenjeni kao članovi te komisije. Oni su podnijeli žalbu na odluku.

Koalicija "Za bolji Stolac" također je podnijela Žalbenom odjelu Suda Bosne i Hercegovine žalbu protiv odluke CIK-a o uklanjanju Kaplana s liste.

CIK je krajem oktobra odbio poništiti izbore u Stocu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.