Međunarodna vježba u Hrvatskoj: Artiljerijski i protuoklopni sistemi u akciji

Immediate Response 19, Vojna vježba, Vojska, Hrvatska, Artiljerija
Nije provedeno planirano združeno djelovanje zračnih i kopnenih snaga u napadnim operacijama (MORH)

Na slunjskome vojnom poligonu u Hrvatskoj u srijedu su, na Danu uvaženih gostiju (Distinguished Visitors Day), u sklopu međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 19”, prikazane sposobnosti bojnog gađanja topničkim i protuoklopnim sustavima, združenog djelovanja i manevra snaga.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević čestitao je vojnicima na odličnoj vježbi. 

Danu uvaženih gostiju prisustvovao je i zapovjednik Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu, general-pukovnik Christopher Cavoli, prenosi Hina.

Svijet pun izazova

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević čestitao je vojnicima multinacionalne bojne svih savezničkih i partnerskih država na odličnoj vježbi, ističući kako je impresioniran njihovom profesionalnošću, predanim radom i prilagodljivošću.

“To je jamac trajne sigurnosti najvećega i najmoćnijeg saveza u povijesti čovječanstva i ova je vježba najbolja moguća proslava 10. obljetnice hrvatskog članstva u NATO-savezu“, rekao je on.

Zahvalio je SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Litvi i Kosovu “što su prepoznali važnost provedbe zajedničke obuke i uvježbavanja i hrvatskim vojnicima na prikazanim sposobnostima”.

Ocijenivši kako je današnji svijet pun izazova, Krstičević je kazao “kako nitko od nas nije u mogućnosti sam se nositi s novom sigurnosnom paradigmom, pa nam je stoga posebno važna izgradnja savezništva i jačanje partnerstva s drugim državama, a to smo savezništvo s današnjom vježbom i pokazali”.

“Zajedno smo jači i u tome je vrijednost našeg saveza i našeg partnerstva. Danas je bila kiša, ali vojska uvijek mora biti spremna i vidjeli smo da su svi demonstrirali moć i snagu partnerstva, snagu zajedništva. Nekad je Hrvatska bila sama, a vidimo danas su tu partneri, saveznici i zadaća svih nas je graditi mir i sigurnost. Ova vježba pokazuje da smo jaki, snažni i da zajedno čuvamo mir u regiji i sigurnost u Europi“, rekao je Krstićević u izjavi medijima.

Deset godina u NATO-u

Međunarodnom vojnom vježbom “Immediate Response 19” Hrvatska vojska obilježava desetu obljetnicu članstva u NATO-savezu.

Vježba se provodi od 10. svibnja do 6. lipnja u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

U vježbi sudjeluje blizu 1.600 pripadnika hrvatskih i stranih oružanih snaga, a u srijedu je bilo 626 vojnika, među kojima 320 hrvatskih.

Zbog lošeg vremena, nije provedeno planirano združeno djelovanje zračnih i kopnenih snaga u provedbi napadnih operacija.

Izvor: Agencije