Oglasi

Međunarodna svemirska stanica izvela manevar izbjegavanja sudara

Izveden manevar izbjegavanja sudara u trenutku dok prolazio nepoznati komad svemirskog otpada.
Prošle je sedmice ruska svemirska agencija objavila da je uočeno curenje zraka iz ISS-aReuters

NASA je objavila da je Međunarodna svemirska stanica (ISS) preventivno izvela manevar izbjegavanja sudara u trenutku dok je pokraj nje prolazio nepoznati komad svemirskog otpada, prenosi Hina.

Američki i ruski stručnjaci izveli su nešto prije ponoći manevar u trajanju od 150 sekundi, objavila je NASA dodajući da nijedan član posade nije u opasnosti.

NASA je objavila da je "kasna obavijest" o otpadu u blizini stanice nagnala posadu, jednog Amerikanca i dva Rusa, da se sklone u ruski sektor stanice kako bi bili bliži ruskoj raketu Sojuz.

Nastavljene redovne aktivnosti

"Manevrom je podignuta orbita stanice izvan očekivane putanje otpada za koji se procijenilo da će biti na udaljenosti od 1,39 kilometara od stanice nešto iza ponoći", navela je NASA.

"Posada je nastavila redovne aktivnosti", dodala je NASA.

Prošle je sedmice ruska svemirska agencija objavila da je uočeno curenje zraka iz ISS-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.