Oglasi

Međunarodna organizacija rada usvojila sporazum protiv zlostavljanja na poslu

Sporazum se odnosi na nasilje i zlostavljanje na radnom mjestu, kao i na javnim i privatnim prostorima koji služe kao mjesto rada. 
Radnici, IndustrijaSporazum je usvojen nakon dvije sedmice intenzivnih pregovoraReuters - Ilustracija

Međunarodna organizacija rada usvojila je danas prvi sporazum protiv nasilja i zlostavljanja na poslu, uključujući princip kažnjavanja.

Kako javlja agencija Beta, sporazum je usvojen nakon dvije sedmice intenzivnih pregovora predstavnika zemalja članica Ujedinjenih naroda, poslodavaca i sindikata. 

Sporazum se odnosi na nasilje i zlostavljanje na radnom mjestu, kao i na javnim i privatnim prostorima koji služe kao mjesto rada. 

Mjere za sprečavanje nasilja

Tekst obavezuje zemlje koje će ga ratificirati, a one će morati usvojiti mjere kako bi se spriječilo nasilje, kao i mehanizme kažnjavanja. 

Zakonodavstvo tih zemalja mora osigurati da svaki radnik ima pravo povući se iz neke situacije za koju vjeruje da predstavlja "neposrednu i ozbiljnu opasnost za njegov život, zdravlje ili sigurnost", a da pritom ne trpi posljedice tog postupka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.