Međunarodna konferencija o Palestini

Konferenciji prisustvuje i 20 Palestinaca koji su jedno vrijeme boravili u izraelskim zatvorima (Anadolija)

Lider Palestinskog islamskog pokreta Raid Salah na Međunarodnoj konferenciji o Palestini, koja se održava u Tunisu, rekao je kako se ne boji izraelskih opresija te da će nastaviti na putu ka Jerusalemu, Aksi i slobodnoj Palestini.

Konferencija se održava u glavnom gradu Tunisa, a predvodi je predsjednik Tunisa Munsif el-Merzuki. 

Cilj konferencije je podrška palestinskim zatvorenicima koji se nalaze po zatvorima diljem Izraela, javlja novinar agencije Anadolija.

Međunarodna konferencija o Palestini traje do nedjelje, a među zvanicama nalaze se brojni dužnosnici iz Palestine, arapskog i zapadnog svijeta.

Za unapređenje statusa u UN-u

“Na putu prema Jerusalemu, džamiji Aksa i slobodnoj Palestini nemamo straha od izraelskih zatvora. Borit ćemo se sve dok ne prestane okupacija Palestine”, rekao je predsjednik Tunisa.

Jedan od članova organizacionog odbora konferencije Salih el-Atavi izjavio je kako je osnovni cilj konferencije pitanje Palestine iznijeti na međunarodni nivo.

Osim zvaničnika iz brojnih organizacija koje se bave ljudskim pravima, konferenciji prisustvuje i 20 Palestinaca koji su jedno vrijeme boravili u izraelskim zatvorima. 

Palestinci su pripremili posljednju fazu apliciranja za unapređenje statusa u Ujedinjenim narodima (UN), rekao je u subotu palestinski zvaničnik.

Palestinci žele unaprijediti svoj status u državu posmatrača, podsjetila je Xinhua.

Palestinska misija u UN-u predstavila je nacrt rezolucije pred Svjetskom organizacijom, koja broji 193 članice, u nastojanjima da odredi datum za glasanje o unapređenju statusa.

“Predstavljanje nacrta rezolucije je posljednji korak u omogućavanju državama da se izjasne o našem zahtjevu”, rekao je čelnik palestinskog pregovaračkog tima Saeb Erekat.

On je dodao da je nacrt urađen u sklopu konsultacija palestinskih i arapskih pregovaračkih timova s članicama UN-a koje imaju za cilj da dobiju što veću podršku.

Izrael ovaj palestinski zahtjev smatra unilaterlanim činom što će vjerovatno proširiti jaz između palestinskog vodstva i Sjedinjenih Država.

Washington smatra da država koju Palestinci žele formirati u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu mora biti ishod sporazuma s Izraelom.

Glasanje ovog mjeseca

Međutim, čini se da Palestinci ne odustaju od svog zahtjeva u UN-u.

“Glasanje će biti održano ovog mjeseca u skladu s nepromjenjivom odlukom koju su donijeli Palestinci i Arapi”, rekao je Erekat, prenosi Fena. 

Palestinske novine su objavile nacrt rezolucije u subotu u kojem se potvrđuje “pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje i nezavinost palestinske države na osnovu granica iz 1967. godine”.

Prošle godine je palestinski zahtjev za punopravno članstvo u UN-u završio neuspjehom jer nisu imali podršku na Vijeću sigurnosti zbog protivljenja SAD-a.

Izvor: Agencije