Mediteran: Turska za dijalog s Grčkom

Mevlut Cavusoglu: Saradnja je bolja stvar od isključivanja i zanemarivanja prava drugih (EPA)

Turska je spremna za dijalog s Grčkom o pitanju istočnog Mediterana, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Na skupu o turizmu u subotu, dan nakon što je pohvalio sporazum Grčke i Italije o njihovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, istakao je kako se zvanična Ankara raduje saradnji s Atinom.

“Nema sporazuma o istočnom Mediteranu bez Turske”, rekao je šef turske diplomatije.

‘Turska ne može ucjenjivati Evropu’

“Ono što ne možeo objasniti riječima, sada objašnjavamo djelima, s našim brodovima i našim sporazumima. Uradili smo šta smo uradili, ali da li želimo nastaviti djelovati jednostrano? Ne. Mi smo spremni za dijalog sa svima, uključujući Grčku”, dodao je on, prenosi Greek Reporter, portal na koji se poziva Tanjug.

Cavusoglu je poručio kako se “dijalogom i diplomatijom svi problemi mogu riješiti”.

“Saradnja je bolja stvar od isključivanja i zanemarivanja prava drugih. Ovo može biti kultura dijeljenja. Naravno, mi se nadamo kako će Grčka prema nama ići sa istim stavom i razumijevanjem. Nastavit ćemo razmjenjivati stavove o ovim problemima u bliskoj budućnosti”, dodao je on.

Početkom ove sedmice je Cavusogluov grčki kolega Nikos Denidas kazao kako Turska ne može stalno pokušavati ucjenjivati Evropu.

To je rekao tokom posjete Parizu, na sastanku s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom.

‘Kršenja nacionalnog zračnog prostora’

Kazao je da je “Pariz od početka shvatio da izazovi koje postavlja Turska utječu ne samo na Grčku i Kipar, nego na cijelu Evropu i Sredozemlje.

Grčki ministar kaže da je Turska “opasno pojačala svoj provokativni stav u istočnom Sredozemlju”.

Pozvao se na kršenja nacionalnog zračnog prostora i teritorijalnih voda Grčke, prelete vojnih aviona iznad otoka, narušavanje nacionalnog suvereniteta Kipra, kao i na pokušaj narušavanja vanjskih granica Evropske unije krajem februara i početkom marta.

Izvor: Agencije