Mediteran: Spašeno 85 migranata, Richard Gere došao podržati migrante

U petak se američki glumac Richard Gere ukrcao na brod kako bi se upoznao s posadom i migrantima, a među kojima je 30 maloljetnika (Screenshot)

Novi brod SOS Mediterana i Ljekara bez granica (MSF) Ocean Viking spasio je u petak 85 migranata, dok je američki glumac Richard Gere došao podržati drugu grupu migranata koji već sedmicu borave blokirani na brodu Open Arms.

Čamac s migrantima, koji je napustio Libiju prije više od 48 sati, primijetio je u četvrtak navečer avion, ali je Ocean Viking, koji je upravo stigao u spasilačku zonu na svoju prvu misiju, zbog mraka morao prekinuti potragu.

Tokom jutra humanitarni brod pronašao je čamac s migrantima i ukrcao njih 85, uključujući pet žena i četvero djece, od kojih je najmlađoj djevojčici samo godina.

Spasioci su ostali u pripravnosti, tražeći još jedan čamac s migrantima koji je krenuo s obala Libije u isto vrijeme kad i ovaj koji je pronađen.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, koji je u četvrtak najavio pad vladajuće populističke koalicije u Italiji, odmah je poslao pismo Vladi Norveške, pod čijom zastavom brod plovi.

Blokiran brod sa 121 migrantom

“Italija nije pravno obavezna niti je voljna primiti neidentificirane ilegalne imigrante s broda Ocean Viking“, napisao je.

Italijanski ministar istog je stajališta i kad je riječ o 121 migrantu blokiranom na humanitarnom brodu Open Arms, koji je praktično pred obalama italijanskog otoka Lampeduse.

U petak ujutro američki glumac Richard Gere ukrcao se na taj brod kako bi se upoznao s posadom i migrantima, a među kojima je 30 maloljetnika.

Gere je poznat po humanitarnom radu i učestvuje u kampanjama za zaštitu okoline, prenosi Tanjug.

Glumac se zatekao u Italiji i, kad je vidio vijesti o “zaglavljenom” brodu s migrantima, kontaktirao sa španskom humanitarnom grupom i pitao kako pomoći, izjavila je za AP glasnogovornica te organizacije.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (OIM), od početka godine na Sredozemnom moru nestalo je 840 ljudi.

Izvor: Agencije