Medijske udruge traže slobodu za Kežarovskog

Kežarovski je jedini novinar u čitavom regionu Jugoistočne Evrope koji se nalazi u pritvoru (AP)

Predsjednik Unije makedonskih novinara Naser Selmani uputio je pismo premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom u kojem je zatražio pomilovanje za novinara Tomislava Kežarovskog, osuđenog na četiri i po godine zatvora, prenosi Anadolija.

Selmani je naveo da je ZNM prije dva mjeseca dostavio slično pismo Ministarstvu pravde, ali da nije nikad dobio odgovor.

Pojasnio je kako žele da Gruevski predloži da se povuče odluka o zatvorskoj kazni za Kežarovskog, dodavši da je to “u interesu Makedonije”.

“Prvo, novinar je u potpunosti nevin, jer je otkrio slučaj iskorištavanja zaštićenog svjedoka i nije učinio ništa loše. Drugo, na ovaj način samo štetimo ugledu Makedonije na međunarodnom nivou. Mi vjerujemo da je bolje 100 slobodnih kriminalaca od jednog nevinog osuđenika”, rekao je Selmani.

Dodao je da je sada sve u rukama premijera Gruevskog te da on može iskoristiti autoritet kako bi novinar Kežarovski bio oslobođen.

Jasna poruka novinarima

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope – mreža urednika, medijskih direktora i vodećih novinara iz Jugoistočne Evrope i partner Međunarodnog novinarskog instituta – također je u četvrtak izrazila zabrinutost zbog presude novinaru Kežarovskom.

SEEMO je naveo da je veoma važno napomenuti da Kežarovski otkrio samo ime svjedoka, a ne i prezime, te da je sudska presuda ignorirala tu činjenicu.

“Sva ova zbivanja su alarmantna i poslala su jasnu poruku drugim novinarima u zemlji da cenzuriraju sebe i da se prestanu baviti istraživačkim novinarstvom”, kazao je generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović.

SEEMO je pozvao makedonske vlasti da odmah oslobode Kežarovskog te najavio da će tražiti do Vijeća Evrope i Evropske komisije da aktivno prate zbivanja u vezi slobode medija u Makedoniji.

Makedonski sud je 21. oktobra donio konačnu presudu kojom je Kežarovskog osudio na četiri i po godine zatvora zbog teksta objavljenog 2008. godine u časopisu Reporter 92, u kojem je, kako se tvrdi u presudi, otkrio identitet zaštićenog svjedoka. 

Prema navodima OSCE-a, Kežarovski je jedini novinar u čitavom regionu Jugoistočne Evrope koji se nalazi u pritvoru.

Izvor: Agencije