Medijska šutnja NBA u Kini zbog Hong Konga

Mnogi kineski partneri NBA lige otkazali su saradnju (EPA)

Čelnici NBA lige odlučili su otkazati sve medijske aktivnosti košarkaša Los Angeles Lakersa i Brooklyn Netsa, koji će u subotu odigrati pripremnu utakmicu u kineskom gradu Shenzhenu, u želji da se sukob između kineskih vlasti i najbolje košarkaške lige svijeta, u kojem je NBA već pretrpjela veliku materijalnu štetu, ne produbljuje.

Sve je “zakuhao” glavni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey prošle sedmice, kad je na svom Twitter-nalogu objavio poruku podrške demonstrantima u Hong Kongu.

Kineske vlasti osudile su taj čin i ocijenile ga miješanjem u kinesku unutrašnju politiku, prenosi Hina.

Smirenju situacije nije pomoglo ni to što je Morey vrlo brzo obrisao spornu objavu.

Bez TV-prenosa

Komesar NBA lige Adam Silver stao je na stranu glavnog menadžera Houstona, navevši stav NBA lige da je tu riječ o slobodi govora, što je dodatno naljutilo kineske čelnike, pa su odlučili cenzurirati predsezonske utakmice Lakersa i Netsa.

Prvi duel odigran je u četvrtak u Šangaju, ali mogli su ga vidjeti samo oni stanovnici Kine koji su bili u dvorani.

Televizije CCTV i Tencent, koje imaju prava na prenos, nisu prikazale tu utakmicu, kao što neće ni onu koja će biti odigrana u subotu u Shenzhenu, gradu na granici s Hong Kongom.

Nakon što su u Šangaju i Shenzhenu otkazane sve promotivne aktivnosti vezane za susret Lakersa i Netsa, u petak su otkazane i predviđene konferencije za medije, što je bio zahtjev kineskih vlasti kako bi utakmica uopće bila odigrana.

Utakmice će biti, ali oni koji će u njoj učestvovati o tome neće govoriti.

“Odlučili smo da ekipe neće biti dostupne za medijske aktivnosti do kraja turneje po Kini. Članovi ekipa dovedeni su u zamršenu situaciju bez presedana na teritoriji strane države, pa smatramo da ne bi bilo pošteno tražiti od njih da se očituju o tome dok su usred svega”, piše u saopćenju iz ureda NBA lige objavljenom u petak.

Šteta četiri milijarde dolara

Procjenjuje se da je NBA liga već pretrpjela materijalnu štetu višu od četiri milijarde dolara zbog tog slučaja.

Mnogi kineski partneri NBA lige otkazali su saradnju, a trgovine Nikea i NBA u najvećim kineskim gradovima povukle su iz ponude proizvode povezane s Houston Rocketsima, klubom u kojem je dubok trag ostavio najbolji kineski košarkaš svih vremena Yao Ming i preko kojeg se Kina otvorila kao veliko NBA tržište.

U subotu će se u Shenzhenu LeBron James i Anthony Davis pokušati revanširati Netsima za poraz 111:114 u Šangaju.

Izvor: Agencije