Oglasi

Medijima prijete tužbe zbog objave presude kardinalu Pellu

Izvještavanje o suđenju bilo je zabranjeno kako bi se spriječio utjecaj presude u prvom slučaju na drugu optužnicu.
George PellPell je bio osuđen zbog seksualnog zlostavljanja dva člana dječjeg zbora, no Vrhovni sud jednoglasno je poništio presuduEPA - Arhiva

Australski novinari i medijske organizacije mogle bi se suočiti s desetak tužbi zbog objave detalja iz presude kardinalu Georgeu Pellu iz 2018. godine, prenosi agencija Hina.

Sedamdesetosmogodišnji Pell osuđen je u prosincu 2018. zbog seksualnog zlostavljanja dva člana dječjeg zbora u melburnškoj katedrali 1996.

Vrhovni sud jednoglasno je poništio tu presudu prošloga mjeseca.

Izvještavanje o suđenju Pellu bilo je zabranjeno po uredbi melburnškog suca iz 2018. kako bi se spriječio utjecaj presude u prvom slučaju protiv Pella na drugu optužnicu protiv Pella, koja je naposljetku odbačena.

Postupak protiv 11 medija i 19 novinara

Međutim, nakon presude u prosincu 2018., neki su lokalni mediji objavili da je osuđena osoba na visokom položaju te su se pozivali na sudske navode.

U međuvremenu je nekoliko stranih medija pisalo o presudi.

Odvjetnik Matt Collins, koji brani 30 optuženih, rekao je, na saslušanju pred sucem vrhovnog suda države Victoria Johnom Dixonom, da će vjerojatno biti podignuto više tužbi.

"Trenutačno se čini da imamo 13 odvojenih kontroverzi. Shodno tome nepravedno bi bilo da se sudi istovremeno novinarima iz suparničkih medijskih organizacija", kazao je na saslušanju održanom preko Zooma koje su mogli slušati novinari, prenosi agencija.

Prošle su godine tužitelji države Victoria pokrenuli postupak protiv jedanaest medijskih organizacija i devetnaest novinara, koji se sada suočavaju s mogućom osudom zbog kršenja sučeve odredbe, pri čemu je predviđena zatvorska kazna do pet godina ili novčana kazna od gotovo stotinu tisuća australskih dolara za pojedince, a gotovo pola milijuna dolara za kompanije.

Bliski suradnik pape Franje

Collins je rekao sudu da njegovi klijenti žele da se slučaj što prije riješi, dok se sudac Dixon složio da slučaj predugo traje bez da su strane postigle ikakav dogovor na saslušanjima.

Iduće saslušanje održat će se u liipnju, a Dixon je naveo da će suđenje započeti vjerojatno 9. studenog, ali je moguće i ranije.

Kardinal Pell, bivši tajnik Svete Stolice zadužen za financije i bliski savjetnik pape Franje, proveo je više od četiristo dana u zatvoru, a trenutačno živi u Sydneyu, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.