Mediji: Zbog čega je američki specijalac zatvoren u Srbiji

Od 2012. godine, Corbett je u rezervnoj jedinici mornarice SEAL Tim 17, navode izvori i dodaju kako on ima pristup dokumentima sa oznakom „top-secret“ (EPA)

Rezervni pripadnik specijalnih snaga SEAL američke mornarice Daniel Corbett zatvoren je u Srbiji osam mjeseci i nalazi se pod istragom zbog posjedovanja nelegalnog pištolja, javlja portal BuzzFeed News.

Ovog jula, navodi dalje portal, njegov advokat je ubijen u Beogradu u napadu po uzoru na napade bandi i ovaj slučaj još nije riješen. Ne zna se da li je ubistvo advokata povezano sa Corbettovim slučajem.

Corbett, kome je nadimak „Dirty“ (prljavi), imao je borbene rasporede u Iraku i Afganistanu, navode tri izvora upoznata sa njegovom vojnom historijom. Prvo je bio član SEAL-ovog Tima 5 (2004-2007), da bi potom tri godine bio dio legendarnog SEAL Tima 6, poznatog kao „Razvojna Grupa“ odnosno DEVGRU. Ta je jedinica kasnije ubila Osamu bin Ladena.

Od 2012. godine, Corbett je u rezervnoj jedinici mornarice SEAL Tim 17, navode izvori i dodaju kako on ima pristup dokumentima sa oznakom „top-secret“.

Portal BuzzFeed News navodi kako je Corbett također djelovao u ratom razorenom Jemenu nekoliko mjeseci tokom 2016. godine. Angažirala ga je američka grupa Spear Operations Group koju su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati da ubijaju islamske političke lidere i aktiviste. Nije jasno šta je Corbett radio za Spear u Jemenu.

Teorije zavjera

Abraham Golan, čovjek na čelu Speara, otputovao je u Srbiju sa Corbettom početkom 2018. godine, navode srbijanski mediji. Golan je odbio komentirati zbog čega je bio u Srbiji, kao i Corbettov slučaj tamo.

Američka mornarica i američka ambasada također su odbili komentirati.

Izvori navode kako Corbett nije odobrio ambasadi da objavi informacije o njegovom slučaju. Do njega lično se ne može doći, a njegov aktuelni advokat nije odgovorio na upite za komentar.

Ljudi upoznati sa Corbettovim poslom u Srbiji špekuliraju kako bi on mogao biti pijun u aktuelnom diplomatskom ratu za utjecaj na Balkanu između SAD-a i Rusije.

Srbija je balkanska raskrsnica koja pokušava imati veze sa oba kampa, ali neke agencije srbijanske Vlade su pod jakim utjecajem ruske Vlade, navodi Jelena Milić, direktorica Centra za euroatlantske studije u Beogradu. Ona dodaje kako možda Rusi tjeraju Srbiju da drži Corbetta.

Početkom februara, srbijanske vlasti su objavile hapšenje Corbetta. Navele su kako je nađen sa nelegalnim pištoljem, te kako su on i još neke neimenovane osobe uhapšene. Neki lokalni portali su odmah objavili tekstove o teorijama zavjera kako je on tu da destabilizira srbijanski režim.

Zastupao Miloševića

Njegov prvi advokat Dragoslav Ognjanovć za BuzzFeed News je govorio u aprilu. Tada je tvrdio kako je pištolj za koji je optužen Corbett neispravan. Tada je Ognjanović očekivao da će Corbett uskoro biti pušten.

Srbijanski tužitelji su u junu objavili kako je Corbett, zajedno sa tri državljana Srbije, optužen za nelegalno posjedovanje oružja za što je zaprijećena kazna do 12 godina zatvora. No, 24. jula je sud u Beogradu odlučio kako se sa ovom optužnicom ne može nastaviti ukoliko se ne uvrsti više forenzičkih podataka o samom oružju.

Četiri dana kasnije je Ognjanović ubijen ispred stana, a to ubistvo su prenijeli svjetski mediji.

Uprkos vremenu kada se desilo, nije bilo dokaza da je ubistvo advokata povezano sa njegovim zastupanjem Corbetta.

Ognjanović je ranije bio advokat bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a navodno je zastupao i neke osobe iz miljea organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije