Mediji: Zakazale zvijezde hrvatske selekcije

Zvijezda Bayerna Mario Mandžukić nije uputio udarac prema golu, u prvom dijelu dotakao je loptu samo devet puta (EPA)

Svjetski mediji pišu o zasluženoj pobjedi Meksika nad Hrvatskom (3:1) na Svjetskom prvenstvu u Brazilu te ocjenjuju da hrvatska nogometna reprezentacija i na trećem SP-u zaredom nije prošla skupinu.

“Meksiko je i sedmi put uzastopno prošao skupinu, a Hrvatska je ponovno razočarala svoje navijače”, piše Wall Street Journal, koji navodi da su posebno razočarali hrvatski napadači.

Povratak u srijedu

Hrvatska reprezentacija vratit će se kući u srijedu, a očekuje se da zrakoplov iz Salvadora u zagrebačku zračnu luku sleti u 11:20 sati.
Posljednju tiskovnu konferenciju u hrvatskoj bazi na SP-u u Praia do Forteu izbornik Kovač održat će u utorak u 19:00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

“Zvijezda Bayerna Mario Mandžukić nije uputio udarac prema golu, u prvom dijelu dotaknuo je loptu samo devet puta, a hrvatski vratar Stipe Pletikosa dva puta više. Veteran Ivica Olić se brzo umorio, a sredinom drugog dijela hrvatska se igra raspala”, tvrdi list te donosi izjavu Luke Modrića.

“Nakon pogotka, na terenu je postojao samo Meksiko.”

Reuters tvrdi da je hrvatska selekcija na terenu bila borbena, ali bezidejna, pogotovo u napadu.

“Hrvatska je izgubila od Meksika jer se previše uzdala u iskustvo svojih glavnih igrača, a ekipi je nedostajalo svježe krvi, mladih i poletnih igrača. Rupe u hrvatskoj selekciji su bile očite i nisu ih mogle zakrpiti ni zvijezde poput Modrića ili Mandžukića, pa ni pobjeda nad vrlo slabim Kamerunom. Izbornik Niko Kovač nije riješio problem lijevog beka, protiv Meksika je pokušao s izmjenama, no protivnik je bio daleko brži i mlađi”, tvrdi Reuters.

USA Today je pun hvale za igru Meksikanaca, a pogotovo 35-godišnjeg veterana Rafaela Marqueza, a list tvrdi da će Kovač, unatoč porazu, ostati hrvatski izbornik.

Kovač ne zamjera igračima

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker je odmah nakon utakmice s Meksikom objavio kako će Kovač sigurno ostati na izborničkoj dužnosti i voditi “Vaterene” u kvalifikacijama za nastup na Europskom prvenstvu koje će 2016. godine biti održano u Francuskoj.

Kovač je, nakon uspješno odrađenih dodatnih kvalifikacija (baraž) za odlazak na SP protiv Islanda, u studenom prošle godine, potpisao ugovor s HNS-om do ljeta 2016. godine.

Na izborničkoj dužnosti zamijenio je Igora Štimca nakon poraza od Škotske (0:2) u Glasgowu u listopadu prošle godine.

“Ne vidim razlog zašto ne bih ostao izbornik. Imam ugovor, a momčad je u posljednjih šest mjeseci mnogo napredovala”, prenosi USA Today Kovačevu izjavu.

Bleacher Report navodi da je “ispadanje Hrvatske rezultat limitirane momčadi i nerealnih očekivanja” te da “Vatreni” jednostavno nisu imali ni brzinu ni agresivnost protiv rastrčanog Meksika”.

Niko Kovač je izjavio nakon poraza od Meksika da ništa ne zamjera svojim igračima.

“Prvo bih čestitao Meksiku na pobjedi. Mislim da su je zaslužili, mada mislim da su dva gola razlike previše, razlika je bila samo u jednom golu. Moji su dečki odigrali dobar turnir, ne mogu im ništa predbaciti”, rekao je Kovač.

“U prvom smo dijelu uspjeli kontrolirati sredinu. Zbog imperativa pobjede, morali smo nešto mijenjati, vratili se na stari sustav 4-2-3-1 te smo izgubili tu kontrolu. Do tada je bilo dobro. Smeta me što smo primili dva gola iz prekida, a na velikim turnirima sitnice odlučuju. Kod drugog su nas uhvatili i izigrali na kontru”, pojasnio je govoreći o golovima Marqueza, Guardada i Hernandeza.

Kompaktan blok

Nekoliko je riječi posvetio i taktičkim zamislima za odlučujuću utakmicu.

“Meksiko nam se malo prilagodio. Mislim da su nas respektirali jer su u prijašnjim utakmicama igrali još agresivnije. Tražili smo kompaktan blok u vezi kako bismo što dulje držali ‘nulu’ i iskoristili svoje skakače”, kazao je Kovač.

“Za Hrvatsku je veliki uspjeh i sam plasman na SP. Ova je skupina bila teška, a mi smo je držali otvorenom do zadnjeg trenutka. Nećemo se više osvrtati na prvu utakmicu s Brazilom, nego ćemo raditi. Analizirat ćemo nedostatke i popravljati ih. Mislim da smo se dobro razvijali i dobro napredovali u zadnjih pola godine i ne vidim zašto bi taj proces trebao stati.”

S druge strane, izbornik Meksika Miguel Herrera smatra kako suci “očito imaju nešto protiv Meksika, u dvije od tri utakmce su nas ozbiljno oštetili.”

“Isprva sam mislio da je to zbog toga što dolazimo iz CONCACAF zone i nemamo ugled kod FIFA-e [Svjetska nogometna asocijacija], ali suci nisu oštetili ni Kostariku, ni SAD. To je očito protiv Meksika, dvije od tri utakmice nije slučajnost”, kazao je meksički izbornik koji je najviše hvalio kapetana Rafaela Marqueza, strijelca prvog gola u 72. minuti.

Marquez – pravi kapiten

“Ja sam ga imenovao kapetanom jer mu je ovo četvrto SP, a on je vođa kojeg trebamo. Hvala Bogu da je zdrav unatoč godinama, a pokazao je kako još može postizati golove”, izjavio je Herrera.

Rekao je kako su u prvom poluvremenu protiv Hrvatske njegovi igrači razmišljali da im je dovoljan i bod, a Hrvatska je tada još vršila pritisak.

“Rekao sam Marquezu da u drugom dijelu ide naprijed kod svakog prekida. Nakon njegova gola u 72. minuti znao sam da je gotovo”, zaključio je Herrera koji nije krio emocije na klupi nakon završetka utakmice.

Meksiko će u osmini finala igrati s Nizozemskom u nedjelju 29. lipnja (18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Izvor: Agencije