Mediji: Vučić nije dobio najviše rusko priznanje

Orden svetog Aleksandra Nevskog dobili su, između ostalih, Milan Obrenović, Aleksandar Karađorđević i Nikola Pašić (EPA)

Odličje Aleksandra Nevskog, koje je nedavno dobio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nije najviše rangirano odličje ruske države, objavio je beogradski Danas.

Prema javno dostupnim podacima, koje prenosi taj list, najviše je odličje u Rusiji ono posvećeno svetom apostolu Andriji Prvozvanom, koji je prije dvije i pol godine predsjednik Rusije Vladimir Putin dodijelio kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu “zbog velikih zasluga za jačanje prijateljstva i suradnje između naroda Rusije i Kine”.

Agencija Tanjug navela je prije dva dana kako je riječ o “najznačajnijem priznanju, koje se, posle skoro 100 godina, dodeljuje jednom Srbinu”.

Dodali su kako su “orden Svetog Aleksandra Nevskog dobili, između ostalih, Milan Obrenović, Aleksandar Karađorđević, a poslednji put je dodeljen Nikoli Pašiću”.

No, prema pisanju lista Danas, sporna je Vučićeva izjava da Odličje Aleksandra Nevskog “poslednjih godina nije dobio nijedan Srbin”, s obzirom na to da je krajem 2016. Kurir objavio kako je srbijanski političar i biznismen Bogoljub Karić “dobio orden Svetog Aleksandra Nevskog za zasluge i otadžbinu”.

Jeremićeva čestitka na Twitteru

Prema tvrdnjama tog lista, “u prisustvu najuglednijih ličnosti Rusije, u prepunoj sali dvorca Sojuzov… priznanje Kariću, u ime Putina, uručio je predsednik ruskog udruženja ‘Otadžbina’ Aleksandar Mihajlović Volovik… za društveno-ekonomske zasluge prema Ruskoj Federaciji kao prema svojoj otadžbini Srbiji”.

“Knez Aleksandar Nevski jedna je od najpopularnijih osoba u ruskoj povijesti. Zato postoji više društvenih nagrada koje u svom nazivu imaju ime Aleksandra Nevskog. U službenim bazama podataka nema informacija da je itko od državljana Srbije 2016. dobio Odličje Aleksandra Nevskog”, rekli su za Danas u Veleposlanstvu Rusije u Beogradu.

No, Karićevi suradnici kazali su da Bogoljub Karić “nije u pomenuto vreme od Putina dobio orden o kome je reč”.

Detaljnije objašnjenje novinarima nisu dali.

U međuvremenu je predsjednik Narodne stranke i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić objavio na Twitteru: “Orden Svetog Aleksandra Nevskog, kojeg su dobili [Petar Petrović] Njegoš i drugi velikani, prestao je da se dodeljuje 1917. godine. Orden Aleksandra Nevskog, koji je dobio Vučić, vredan je pažnje, ali nema istu težinu. Pre dve godine ga je dobio i Bogoljub Karić. Koristim priliku da čestitam obojici.”

Kremlj je na pravoslavni Božić objavio kako Putin dodjeljuje Vučiću Odličje Aleksandra Nevskog “za veliki osobni doprinos multilateralnoj suradnji s Ruskom Federacijom”.

Izvor: Agencije