Mediji: Vrijeme je da Suu Kyi bude optužena za genocid

Šta je sa sudskim gonjenjem Suu Kyi, koja je i dalje utjecajna žena na Zapadu i heroina u očima liberala i konzervativaca, te dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991? (EPA)

Vrijeme je da Međunarodni krivični sud (ICC) službeno optuži mijanmarsku državnu savjetnicu Aung San Suu Kyi za ratne zločine i genocid nad Rohinja muslimanima u svojoj zemlji, navodi se u članku američkog informativnog portala The Intercept.

Mehdi Hassan, saradnik portala, napisao je tekst povodom druge godišnjice ulaska mijanmarske vojske (nekadašnja Burma) u državu Rakhine, u zapadnom Mijanmaru, kako bi pokrenula kampanju terora i nasilja nad već dugo progonjenom muslimanskom manjinom Rohinja.

Prema Hassanovim riječima, vojska i naoružani dobrovoljci počinili su užasne zločine u kojima su tijela muškaraca sječena do smrti, djeca su živa spaljivana, hiljade žena i djevojaka silovane su i seksualno zlostavljane, opljačkana su i sa zemljom sravnjena sela, a više od 700.000 Rohinja prognano je iz svojih domova.

Autor ističe da su Ujedinjeni narodi pozvali da se provede istraga i procesuiraju vrhovni zapovjednici u Mijanmaru zbog užasnih zločina protiv civila, u skladu s međunarodnim pravom.

Međutim, pita se: šta je sa sudskim gonjenjem Suu Kyi, koja je i dalje utjecajna žena na Zapadu i heroina u očima liberala i konzervativaca, te dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991?  

Kritičari sumnjaju u suđenje

Skrenuo je pažnju na to da državna savjetnica u Mijanmaru, što odgovara funkciji premijera, dvije godine slijepo brani vojsku svoje zemlje, drsko umanjujući razmjere njenih brutalnih zločina.

Dugogodišnja budistička nacionalistica, kako ju je autor opisao u tekstu, rasplamsava plamen mržnje prema opkoljenoj muslimanskoj manjini u zemlji, neprestano se upuštajući u drsko islamofobično ponašanje.

Tokom svoje posljednje posjete Mađarskoj, dodaje autor, ona i njen domaćin, premijer Viktor Orban, zaključili su da “broj muslimana u njihovim zemljama konstantno raste”.

U februaru 2018. britanski informativni kanal Channel 4 postavio je pitanje Yanghee Lee, specijalnoj izvjestiteljici UN-a za stanje ljudskih prava u Mijanmaru, može li krivični sud ikad osuditi Suu Kyi za zločine protiv čovječnosti, pa čak i genocid?

Lee, kojoj je ranije zabranjen ulazak u Mijanmar zbog kritiziranja državne savjetnice, odgovorila je kako ne vjeruje da će se to desiti, dodavši: “Ona, također, snosi odgovornost, jer je saučesništvo dio zločina.”

Lažni izgovori

Međutim, članak objavljen na portalu The Intercept ističe da su pojedine međunarodne ličnosti nastavile braniti mijanmarsku čelnicu, među kojima je i njen kolega Jose Ramosa Horta, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1991. i predsjednik Istočnog Timora nakon odvajanja od Indonezije, kao i vođa većine u američkom senatu Mitch McConnell.

Hassan kaže da su se ti branioci udružili s mijanmarskom vladom i ponudili niz lažnih izgovora koji bi trebali spriječiti da Suu Kyi bude procesuirana – ili čak odgovorna – za kontinuirano nasilje i represiju u Mijanmaru.

Među izgovorima je i taj da Mijanmar nije član Međunarodnog krivičnog suda te da Suu Kyi, kao civilni vođa, nema kontrolu nad oružanim snagama. Prema tome, ona ne može biti odgovorna za njihove brutalne napade na Rohinje.

Njeni branioci također vjeruju da bi bilo kakvo djelovanje protiv državne savjetnice poremetilo osjetljivu ravnotežu snaga unutar Mijanmara, te donijelo rizik da vlast u državi ponovo padne vojsci u ruke, možda u obliku vojnog udara. 

Međutim, autor tvrdi da su sva ta opravdanja lažna, te zaključuje kako odbijanje da se Suu Kyi sankcionira ili razmotri pitanje njenog sudskog gonjenja zbog uloge u istrebljenju muslimanske manjine ne predstavlja samo uvredu za stotine hiljada izbjeglica iz reda Rohinja u Bangladešu i drugim zemljama nego dovodi u opasnost i ostale mijanmarske manjine, poput kršćanske manjine Kachin na sjeveru države.

Izvor: Agencije