Mediji: Vičući ‘tko je od vas Srbin’ napali radnike na Braču

Policija
Policija je uhapsila i prijavila više osoba zbog napada u Supetru na Braču (Al Jazeera)

Hrvatska policija je uhitila je dvije osobe u dobi od 22 i 19 godina zbog sumnje da su u jutarnjim satima u Supetru na Braču sudjelovali u napadu na skupinu od pet mlađih osoba koje su tom prilikom lakše ozlijedili, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Kako javljaju hrvatski mediji, radi se o napadu na sezonske radnike.

Neki mediji navode i kako su napadači vikali “Tko je od vas Srbin”, a kako napadnuti nisu odgovarali, napadači su ih počeli udarati.

U incident se, doznaje Hina, umiješao mjesni taksist pomažući napadnutima, nakon čega je napad prestao. 

Jedan od mladića koji je i sam bio žrtva napada za Dalmatinski portal je ispričao da su se vraćali kućama te su prošli kraj prostorija navijačke skupine Torcida Brač.

“Vjerojatno su čuli ova dva momka, oni su Srbi iz Vukovara. Njih 15-20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: ‘Di je Srbin?’ Napali su ih i bacili na pod, počeli su ih cipelariti. Djevojka je legla na svog prijatelja, nastavili su tući i njega i nju. Ja sam stajao sa strane. Pitao sam: ‘Je li ovo potrebno?’ Dobio sam udarac šakom u nos. Da nije naletio taksist, ubilo bi nas. Počeo je trubiti, a oni su se razbježali”, ispričao je za Dalmatinski portal mladić.

Hrvatski mediji navode kako se sumnja se da su upravo pripadnici Torcide nakon održavanja nogometnog turnira Torcida kup napali sezonce.

Mediji javljaju da su napadnuta trojica radnika iz Slavonije, među njima i Vukovarci, djevojka iz Varaždina i Bračanin.

Više uhapšenih

U policijskom izvješću navodi se kako je u nedjelju ujutro oko 4:00 sati zaprimljena dojava o narušavanju javnog reda i mira u ulici Hrvatskih velikana u Supetru na Braču, u kojem je sudjelovalo više osoba.

Utvrđeno je da je više osoba napalo skupinu od pet mlađih osoba – 26-godišnjaka, 26-godišnjakinju, dvojicu 21-godišnjaka te jednog 22-godišnjaka, koje su tom prilikom lakše ozlijedili.

Ubrzo nakon toga u Supetru je uhićen 22-godišnjak, zbog sumnje da je sudjelovao u napadu te ozlijedio 26-godišnjaka.

S obzirom na to da je taj 22-godišnjak bio u alkoholiziranom stanju smješten je u posebnu prostoriju na triježnjenje.

U nedjelju je i u Splitu uhićen 19-godišnjak, također zbog sumnje da je sudjelovao u tom događaju.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv 22-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju na štetu 26-godišnjaka.

Osim kaznene prijave, protiv njega kao i protiv 19-godišnjaka, podneseni su optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda 26-godišnjem vatrogascu u Supetru na Braču 22-godišnjem mladiću koji je sudjelovao u napadu na sezonske radnike u ponedjeljak je izrečena mjera opreza prema kojoj se vatrogascu, koji je nastradao u pokušaju obrane napadnute skupine, ne smije približavati na 150 metara niti kontaktirati s njim, doznaje se u državnom odvjetništvu.

S obzirom da 22- godišnjak do sada nije bio kažnjavan niti se vodi u krim evidenciji za njega nije zatražen zatvor već mu je određena mjera opreza. U vrijeme napada je bio pod utjecajem alkohola jer mu je izmjereno 1,2 promila, na ispitivanju nije negirao napad samo je rekao da se ničega ne sjeća.

Osim tog 22-godišnjaka policija je uhitila i 19-godišnjaka koji je nakon ispitivanja u policijskoj postaji pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Napadnuti državljani Hrvatske

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su oštećeni napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti.

Istraživanje se nastavlja, u cilju pronalaska i procesuiranja ostalih sudionika događaja, zaključuje se u priopćenju policije.

Iz splitske policije se doznaje i kako su svih petoro napadnutih državljani Republike Hrvatske. 

Dvoje od njih su srpske nacionalnosti, a ostali su Hrvati.

Nakon napada na sezonske radnike oglasila se gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Ona je na Facebooku žestoko osudila napad i najavila kako će ukinuti financiranje nogometnog turnira Torcida Kupa koji je održan prije napada, zabraniti njegovo održavanje na gradskim terenima i povući donaciju. 

“Ispred Grada Supetra i u svoje osobno ime oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem Gradu gdje su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom. Grad Supetar je oduvijek bio i biti će tolerantan i otvoren Grad za sve koji žele doći i posjetiti naš Grad, raditi i živjeti. Ono što me tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra. Ipak, ostaje gorak trag jer se ovaj napad desio u našem Gradu. Također, kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida Kupa (iako se napad nije se desio za vrijeme turnira) odlučila sam povući odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može poticati sportska događanja čini sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Grad Supetar će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje ovoga kupa. Našem Supetranu i svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom želim što brzi oporavak i apeliram na institucije da najstrože kazne počinitelje bez imalo milosti”, napisala je gradonačelnica Supetra.

Gradonačelnica odbila donaciju Blajburškom vodu

Inače, gradonačelnica Supetra izazvala je pozornost javnosti u ožujku ove godine, kada se na društvenim mrežama počeo dijeliti njezin odgovor Počasnom blajburškom vodu u kojem je odbila njihovu molbu za donaciju.

“Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte, jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka”, navela je tada u priopćenju Ivana Marković.

Povodom napada u Supetru oglasili su se i supetarski vatrogasci jer je u tom napadu ozlijeđen i njihov vatrogasac koji je želio pomoći sezoncima. Navode da je njihov kolega završio u splitskoj bolnici s višestrukom frakturom nosne kosti. Oni su na Facebooku najoštrije osudili ovaj napad.

“DVD Supetar se svojim cjelokupnim djelovanjem uvijek zalagao za toleranciju i nenasilje i u tom je smjeru od svojeg osnutka do danas odgajao generacije svojih članova te ovim putem beskompromisno osuđuje svako nasilje na bilo kojoj osnovi. Vidimo iz novinskih napisa da su policijsku službenici u istraživanju ovog slučaja bili brzi i učinkoviti, a očekujemo i od Torcide da se o rečenom incidentu jasno i promptno očituje, u suprotnom ćemo biti prisiljeni preispitati svoje daljnje sudjelovanje u organizaciji supetarskog Torcida kupa”, stoji između ostaloga u reagiranju supetarskih vatrogasaca.

Izvor: Agencije