Mediji: Veseli će biti kandidat za premijera Kosova

Kadri Veseli: Prioriteti Kosova su pravedna država, vladavina zakona, partnerstvo sa zapadnim državama i SAD-om, EU integracije (EPA)

Kadri Veseli, predsjednik najutjecajnije Demokratske partije Kosova u odlazećoj PAN koaliciji, potvrdio je u četvrtak da će biti kandidat za budućeg premijera Kosova.

Nakon raspuštanja Skupštine Kosova ranije u četvrtak, čiji je bio predsjedavajući, Veseli tvrdi da Kosovo neće propasti.

On je rekao da je kao predsjednik Skupštine Kosova preduzeo sve zakonske mjere u skladu s Ustavom da bi odluka o raspuštanju parlamenta bila donijeta i raspisani prijevremeni izbori.

Kao premijer, ako bude izabran, kaže, borit će se protiv korupcije.

Zakon je jači od bilo kojeg pojedinca

Zadovolljan je što su sve parlamentarne grupe ispoštovale inicijativu o raspuštanju parlamenta te dodao da je on, kao i ranije, održao riječ i odluka je donijeta.

“Rekao sam im da će biti izbora i bit će ih. Rekao sam i da će svi korumpirani biti uklonjeni, jer zakon je jači od bilo kojeg pojedinca na Kosovu. Tako će biti i u borbi protiv korupcije, za šta se zalažem”, kazao je Veseli, prenijela je Koha.

On je rekao da su prioriteti Kosova “pravedna država, vladavina zakona, partnerstvo sa zapadnim državama i SAD-om, kao i integracija u Evropsku uniju”.

Skupština Kosova je u četvrtak dvotrećinskom većinom glasova poslanika raspuštena, čime je otvoren put za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, a nakon ostavke premijera Ramusha Haradinaja.

Izvor: Agencije