Mediji: Vanredni izbori na Kosovu 8. septembra

Mediji i analitičari špekuliraju da su novi izbori vjerovatniji scenarij od formiranja nove većine ili 'tehničke vlade' (EPA)

Nakon što je premijer Kosova Ramush Haradinaj podneo ostavku prošle nedelje, kako bi se odazvao pozivu Specijalnog suda za Kosovo, otvoreno je pitanje da li će se u Skupštini Kosova pojaviti neka nova većina dovoljna za formiranje vlade, ili će se ići na vanredne parlamentarne izbore.

Radio televizija Kosova je u ponedeljak prenela informaciju da je predsednik Kosova Hashim Thaci odlučio da raspiše izbore za 8. septembar, pozivajući se na izbore iz Predsedništva Kosova, što su preneli i drugi mediji u Prištini.

Iako nema zvanične potvrde ove informacije, mediji i analitičari na Kosovu spekulišu da su novi izbori verovatniji scenario od formiranja nove većine ili “tehničke vlade”, prenosi Hina.

Vraćanje mandata narodu

U skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, Thaci pre raspisivanja vanrednih izbora može, u konsultaciji sa vladajućom koalicijom i vodećim parlamentarnim partijama, da predloži novog mandatara, koji, ukoliko bude bio prihvaćen, može da formira novu vladu.

Mandat bi, kako prenosi portal Kossev.info, Thaci morao da ponudi koaliciji koja je na prethodnim izborima osvojila najviše glasova, što je u ovom slučaju PAN koalicija, čiji je deo i partija Ramusha Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova.

Na konferenciji za štampu održanoj u petak Haradinaj je poručio da se njegovom ostavkom “mandat vraća narodu”, čime je implicitno poručio da više nije član PAN koalicije te da Alijansa za budućnost Kosova želi da ide na izbore, piše portal.

Podršku novom mandataru bi mogle da pruže druge parlamentarne partije, međutim, najveća među njima, opozicioni Demokratski savez Kosova, izjasnila se da ne želi da bude deo “tehničke vlade”, već da želi nove izbore.

‘Kao građanin, a ne kao premijer’

“Od današnjeg dana zemlja je u izborima. ‘Tehnička vlada’ je uvreda za Demokratski savez Kosova”, rekao je lider ove partije Isa Mustafa i zatražio od Thacija da otpočne proces konsultacija sa političkim partijama o datumu novih izbora, prenosi Kossev.info.

I treća po veličini parlamentarna partija, Samoopredeljenje, poručila je da ne želi da “improvizuje”, već da želi nove izbore.

“Takve improvizacije [‘tehnička vlada’] nisu rešenje, već problem. Ne želimo probleme”, kazao je Kurti.

Bez glasova Demokratskog saveza Kosova ili Samoopredeljenja rekonstrukcija vlade je teško zamisliva.

To za Radio televiziju Kosova potvrđuje i analitičar Fisnik Halimi.

“Apsolutno, posle ostavke premijera Ramusha Haradinaja postoji samo jedan scenario, a to su novi izbori. Ne postoji druga mogućnost, iako to mnogima ne odgovara, ali tu smo gde smo, Kosovo ovog leta ide na izbore”, rekao je Halimi.

Haradinaj je u petak iznenada objavio da odlazi sa mesta premijera, jer se na ispitivanju na sudu u Hagu želi pojaviti “kao građanin, a ne kao premijer”.

Još uvek se ne zna je li Haradinaj pozvan na Specijalni sud za Kosovo kao svjedok ili optuženik.

Na sudu zbog zločina iz 1999.

Na konferenciji za medije na albanskom jeziku je kazao da će samo biti ispitivan, dok je medijima iz Srbije prozvan kao “optuženi”.

Haradinaja se optužuje za ratne zločine nad Srbima tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Premijer je prvi put bio 2004. godine, prije no što je 2005. godine odstupio zbog optužnice za ratne zločine na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Ujedinjenih naroda.

Oslobođen je optužbi 2008. godine, a pravomoćna presuda to je potvrdila 2012. godine.

Izvor: Al jazeera i agencije