Mediji: Uhapšena dva istaknuta saudijska opozicijska klerika

Vladajuća porodica Al Saud oduvijek posmatra islamističke grupe kao najveću unutrašnju prijetnju svojoj vladavini u državi (Flickr)

Dva istaknuta saudijska islamska učenjaka Salman al-Odah i Awad al-Qarni uhapšena su, prema informacijama višestrukih neidentifikovanih izvora i objavama organizacija za ljudska prava, novinara i drugih na Twitteru, u okviru, kako se čini, oštrih mjera protiv islamista koji se smatraju kritičarima apsolutnih vladara u Kraljevini.

Princ Abdul Aziz bin Fahd Al Saud, sin bivšeg kralja Fahda, također je zadržan u pritvoru, prema nekima od izvora. Sveukupno, blizu 20 ljudi uhapšeno je u protekla 24 sata, prema nekim izvorima, piše Middle East Eye.

Odah, utjecajni klerik koji je bio u zatvoru od 1994. do 1999. zbog zagovaranja političke promjene i koga na Twitteru prati 14 miliona ljudi, navodno je zadržan u pritvoru zbog objave na Twitteru u kojoj podržava posredovanje da se razriješi žučna diplomatska svađa koja je u junu počela između Saudijske Arabije i Katara, prema podacima saudijske grupe za ljudska prava AlQST.

Saudijska Arabija, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, optužuje Katar da podržava islamske militante, što je optužba koju Doha negira.

Odaha su u subotu uvečer uhapsila tri člana sigurnosnog aparata nakon što je on na Twitteru napisao kako se moli da Saudijska Arabija i Katar riješe razmirice zarad dobrobiti svojih nacija.

Odah je pisao na Twitteru referirajući se na telefonski poziv između katarskog emira i saudijskog prestolonasljednika, koji je na kraju inicirao novu svađu i doveo do tog da Saudijska Arabija prekine sve pregovore. “Molim Boga da uskladi njihova srca zbog dobrobiti njihovih naroda”, napisao je Odah na Twitteru.

HuffPost Arabic i Reuters također su izvijestili da je uhapšen i Al-Qarni, još jedan istaknuti učenjak s 2,2 miliona pratilaca na Twitteru.

Vladajuća porodica Al Saud oduvijek posmatra islamističke grupe kao najveću unutrašnju prijetnju svojoj vladavini u državi u kojoj pozivi na religijski sentiment nikad ne mogu biti olako odbačeni i u kojoj su islamistički militanti ranije napadali državu.

Prije deset godina odbili su kampanju napada Al-Kaide čije su mete bili zvaničnici i stranci i u kojima su stradale stotine ljudi. Devedesetih godina prošlog stoljeća pokret Sahwa (Buđenje), nadahnut Muslimanskom braćom, zahtijevao je političke reforme koje bi oslabile vladajuću porodicu.

Stavovi o Bin Ladenu

Izvještaji o hapšenjima podudarili su se sa široko rasprostranjenim nagađanjima, koje zvaničnici odbacuju, da kralj Salman namjerava dati ostavku u korist prestolonasljednika, princa Mohammeda.

Kad je upitan za razloge hapšenja, saudijski je analitičar nagađao: “Da se sruše Muslimanska braća ili uplaše drugi ako je njihov plan da on (prestolonasljednik Mohammed) bude kralj.”

Prognani aktivisti saudijske opozicije pozvali su na proteste 15. septembra s namjerom da se potakne protivljenje kraljevskoj porodici.

Odah je također privukao pažnju vlade javno izjavivši da homoseksualnost ne treba biti kažnjavana kao krivično djelo.

Homoseksualnost je odavno kontroverzna tema u većem dijelu islamskog svijeta i pripadnici LGBT grupa i dalje su suočeni sa smrtnom kaznom u Saudijskoj Arabiji.

Tokom boravka u Švedskoj, gdje je posjetio sirijske izbjeglice, on je rekao: “Iako se homoseksualnost smatra grijehom u svim semitskim svetim knjigama, ona ne zahtijeva kaznu na ovom svijetu.”

U razgovoru za švedske novine Sydsvenskan 2016. godine dodao je: “Jedna od osnova islama jest sloboda čovjeka da postupa kako želi.”

“Osuđivanjem homoseksualaca na smrt oni čine veći grijeh nego što je homoseksualizam”, izjavio je Odah.

Odah je ranije smatran konzervativnim, pa ga je čak i Osama bin Laden navodio kao autoritet početkom 1990-ih iako ga je Odah kasnije javno prekorio zbog njegovih nasilnih aktivnosti.

BBC je opisao Odaha kao bivšeg vjerskog ekstremista i trenutnu saudijsku “zvijezdu društvenih mreža”, primijetivši kako je on na Snapchatu pisao da bi se muškarci trebali ženiti samo jednom ženom, što je nepopularno mišljenje u državi u kojoj je poligamija široko rasprostranjena.

Nisu samo njegovi stavovi o ženama prošli dramatični preobražaj. Odah se također distancirao od nasilja i ekstremizma. U svojim objavama na Twitteru i videosnimcima priča o “ljubavi” i “milosti” naspram nasilja, kaže BBC.

Povodom obilježavanja šeste godišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. održao je govor u kojem je upitao preminulog vođu Al-Kaide Bin Ladena: “Hoćeš li biti sretan kad sretneš Boga Svemogućeg noseći na leđima teret stotina hiljada ili miliona žrtava?”

Izvor: Agencije