Mediji: Ućutkali su Khashoggija, ali progovorile su hiljade drugih

Mohammad bin Salman
PIF je pod nadzorom Mohammeda bin Salmana, koji je umiješan u gušenje ljudskih prava, upozorio je Amnesty (EPA)

Za Omara Abdul Aziza, saudijskog disidenta koji živi u izgnanstvu u Kanadi, “ubijeni” novinar Jamal Khashoggi bio je ugledni kolumnista, koji je poznavao tajne saudijskog dvora. On je bio učitelj, mentor i očinski lik, prenosi britanski list Guardian.

Abdul Aziz, koji ponekad žestoko kritizira saudijskog vodstvo i krunskog princa Mohammada bin Salmana, primoran je da živi izvan svoje zemlje, daleko od porodice. Kada je saznao za Khashoggijevu sudbinu, koji je brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu nije mogao sakriti tugu.

“Idioti, željeli su ga ušutkati, a učinili su da progovore hiljade drugih.”

Još jedan poziv u konzulat

Ubistvo Khashoggija je uznemirilo Abdul Aziza zbog zatrašujuće sličnosti sa slučajem koji se i njemu desio. U maju ove godine on se sastao sa dvojicom saudijska zvaničnika u Montrealu, Kanada, gdje živi. Došli su u pratnji njegovog brata i pozvali ga da sarađuje sa saudijskim vlastima.

U razgovoru s njima, kojeg je uspio snimiti, dvojica zvaničnika su ga pozvala da obnovi svoj pasoš u saudijskom konzulatu, ali je odbio njihov prijedlog. Nakon što se desilo ubistvo Khashoggija, Omar osjeća uznemirenost svaki put kada iznova preslušava snimak.

Nakon mjesec dana od susreta s dvojicom saudijskih zvaničnika, došlo je do hakiranja njegovog telefona i presretanja poziva s Khashoggijem. Labaratorij za nadzor interneta “The Citizen Lab” pri Univerzitetu Toronto u Kanadi, koji se bavi e-špijunažom, potvrdio je upad u telefon.

Iako su Abdul Aziz i njegove kolege još uvijek u žalosti, kažu da se ne boje. Ubistvo saudijskog novinara Khashoggija je usmjerilo pažnju na problem kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, besmisleni rat u Jemenu i ekstremnu osjetljivost na bilo koji oblik opozicije. Prema riječima Abdul Aziza, svako ko odbija biti glasnogovornik saudijskim vlastima, završit će u zatvoru.

“Šutnja više nije dovoljna.”

Stav tihe većine

Abdul Aziz je zabrinut zbog sudbine zatočenika u njegovoj zemlji, među kojima su i dvojica njegove braće i nekoliko prijatelja, koji su uhapšeni zbog povezanosti s njim.

“Ako su Jamalu Khashoggiju učinili to što su učinili, kako se tek onda odnose prema drugim ljudima?”, upitao je.

Abdul Aziz je podnio zahtjev za azil kanadskim vlastima kada je njegova stipendija otkazana nakon kritiziranja saudijske vlade. U početku je kritizirao i samog Khashoggija, zbog odbijanja da bude domaćin saudijskim disidenatima na televizijskom kanalu koji je pokrenut 2015. godine.

Međutim, nedugo zatim postaje jedan od prvih aktivista koji su stali na Khashoggijevu stranu kada je napustio Kraljevstvo, kako bi živio u egzilu 2017. godine. Njih dvojica tada počinju raditi na brojnim inicijativama.

Abdul Aziz je znao Khashoggijeve mogućnosti i njegove sposobnosti kao lika kojeg je “tiha većina” voljela slušati. Jamal sebe nije predstavljao kao disidenta. On nije težio tome da svrgne monarhiju, već je nastojao zauzeti umjeren stav između lojalnosti i neslaganja, što Abdul Aziz vidi kao “hitno potreban” stav u dijalogu o kraljevini.

Padanje maski

No, ono što je najviše smetalo saudijskoj vladi, prema mišljenju Abdul Aziza, bio je pokušaj Khashoggija da uspostavi institucije i sudjeluje u radu civilnih organizacija u inostranstvu.

Abdul Aziz o tome kaže: “Shvatio sam da ovaj čovjek svoje aktivnosti u inostranstvu pretvara u institucionalni rad, koji je nedostajao saudijskoj opoziciji, budući da ne postoje organizacije civilnog društva.”

Dodaje da su saopćenja Rijada, koja su se “mijenjala” vezano za ono što se dogodilo Khashoggiju, nanijela štetu kredibilitetu ove zemlje, što je mnoge navelo na to da krenu u potragu za “drugim glasovima”.

“Saudijski aktivisti su danas jači, njihovi se glasovi čuju. Mislim da tiha većina vjeruje u ono što kažemo i vjeruje da režim laže”, kazao je Abdul Aziz.

“Maska je pala kako bi otkrila ružnu, kriminalnu sliku kukavice žedne krvi”, citirao ga je Guardian.

Izvor: Agencije