Mediji: Ubistvo Khashoggija ‘zavadilo’ Amerikance i Saudijce

Ubistvo Khashoggija narušilo je pažljivo građeni imidž saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (EPA)

Ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija dovelo je do neviđene promjene u odnosima SAD-a sa Saudijskom Arabijom i pokrenulo burne rasprave u Kongresu kako bi se zaustavila prodaja oružja Kraljevini i okončao rat u Jemenu, piše britanski list Independent.

List dodaje da je ubistvo u konzulatu u Istanbulu narušilo pažljivo građeni imidž saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana u Washingtonu kao reformatorskog vođe, koji radi na tome da konzervativnu monarhiju pretvori u modernu državu.

Pojašnjava da Bin Salmanov neuspjeh da popravi svoj imidž nastavlja ugrožavati višedesetljetno savezništvo između njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država.

U izvještaju iz Washingtona, autorice Negar Mortazav, list navodi da Bin Salman neće uspjeti popraviti svoj imidž narušen nakon ubistva Khashoggija prošle godine koliko god to pokušavao.

Tamni sloj brutalnosti

Čak i ako ga saudijska kraljevska porodica ne ukloni s vlasti, ne može se učiniti ništa kako bi se odnosi dvije zemlje popravili, navodi list, referirajući se na izjave posmatrača.

Ubistvo Khashoggija razotkrilo je tamni sloj brutalnosti koji se skrivao iza onoga što je izgledalo kao novo doba u Kraljevini, piše Independent.

Negar prati detalje promjene Bin Salmanovog imidža i američko preispitivanje svojih odnosa sa Saudijskom Arabijom kroz promjenu zvaničnih stavova u Kongresu, State Departmentu i neslužbenim medijima, poput pisanja novinara Thomasa Friedmana i drugih, koji su pomogli Bin Salmanu da promovira svoj “reformistički” imidž u američkoj javnosti, a koji su odjednom postali kritični prema njemu.

Čini se da je saudijska vlada prešla crvenu liniju potjerom i ubistvom istaknutog opozicijskog novinara, koga je vašingtonska elita poznavala, rekla je.

Negar u tekstu citira riječi Mohamada Bazzija, profesora žurnalistike na Univerzitetu u New Yorku, koji kaže da će Bin Salman platiti veću cijenu za ubistvo Khashoggija nego što plaća ili bi platio za greške u vanjskoj i unutrašnjoj politici u protekle tri godine, poput ubijanja hiljada civila u ratu u Jemenu, hapšenja stotina aktivista za ljudska prava i političkih protivnika u Saudijskoj Arabiji, blokade Katara i ostalog.

Bazzi dodaje da Amerikanci sada više nego ikad vjeruju da je saudijski režim sam po sebi štetna i zla sila.

Naredba je stigla s vrha

Bivši pomoćnik u Kongresu, koga autorica nije imenovala, rekao je da ni napadi 11. septembra 2001. nisu toliko utjecali na promjenu imidža Saudijske Arabije u američkom društvu kao što je to bio slučaj s ubistvom Khashoggija.

Ubistvo je veoma brzo dovelo do toga da se stavovi američkih birača i kreatora politika prema američko-saudijskim odnosima promijene za gotovo 180 stepeni.

To je “promjena koja se nije desila desetljećima u bilateralnim odnosima”, rekao je bivši pomoćnik.

Pukovnik Lawrence Wilkerson, nekadašnji šef kabineta bivšeg državnog sekretara Colina Powella, kaže da je gotovo jednoglasan stav američke obavještajne zajednice da je naredba za ubistvo stigla s najvišeg nivoa saudijske vlasti, što je uvuklo čak i bliske prijatelje Saudijske Arabije, poput republikanskog senatora Lindseyja Grahama, u krug ljudi koji traže odgovore i preduzimanje koraka protiv Kraljevine.

Izvor: Al Jazeera