Mediji: Ubijen čuvar belgijske nuklearke

Čuvar postrojenja u nukelarnoj elektrani Tihange navodno je ubijen dok je šetao psa (Reuters)

Član osiguranja belgijske nuklearne centrale Tihange ubijen je u gradu Charleroi, a njegova identifikacijska kartica je ukradena, piše briselski dnevnik Dernijer Heure (DH), pozivajući se na lokalne policijske izvore.

“Čuvar postrojenja ubjen je u četvrtak dok je šetao psa. Ovaj zločin su mediji potpuno ignorirali, ali su danas lokalni policijski izvori potvrdili da je njegova identifikaciona kartica, koja omogućuje pristup centrali, ukradena”, navodi list.

Belgijska štampa je prije dva dana pisala da su briselski bombaši-samoubice braća El Bakraoui planirali i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promijenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam.

Braća su, kako stoji u tekstu belgijskog lista, postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.

Zaplijenjen snimak

Snimak koji traje “više sati”, a na kojem je zabilježeno kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplijenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog – Mohammeda Bakkalija.

Prema informacijama istražitelja, do kojih je DH došao, braća El Bakraoui su bili jedini osumnjičeni za postavljanje kamere.

Nakon što su analizirali videosnimak, istražitelji su zaključili da je „cilj  terorista bio ugrožavanje nacionalne sigurnosti kao nikada do sada”, navodi belgijski list.

U dva napada u Briselu 22. marta, na aerodromu i stanici metroa, ubijena je 31 osoba, a 270 ih je ranjeno.

Mediji su neposredno nakon napada u Briselu, javili da je toga dana evakuirana nuklearna elektrana Tihange, na sat vremena vožnje od Brisela.

Izvor: Agencije