Oglasi

Mediji: UAE regrutirao biznismena da špijunira Bijelu kuću

Američke obavještajne agencije došle su do zaključka da je Rashid al-Malik radio kao obavještajni izvor u korist Emirata 2017.
Pet osoba koje su radile za prestolonasljednika Abu Dhabija bile su pod krivičnom istragom zbog istrage Roberta MuelleraEPA

Američki portal The Intercept navodi da su vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata zadužile emiratskog biznismena Rashida al-Malika da špijunira administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa i prosljeđuje informacije o njegovoj politici na Bliskom istoku.

Intercept je objavio opširan izvještaj u kojem navodi da su američke obavještajne agencije došle do zaključka da je Malik radio kao obavještajni izvor u korist Emirata tokom 2017.

Portal prenosi od svog izvora da je Ali al-Shamsi, koji obavlja funkciju zamjenika glavnog sekretara Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti UAE-a i blizak prijatelj Mohammeda bin Zayeda, bio jedan od zvaničnika koji je lično nadgledao Malikov rad.

'Uključen u poslovne projekte'

Prema bivšem američkom zvaničniku i dokumentima u koje je The Intercept imao uvid, obavještajna služba UAE-a tražila je od Malika da im šalje izvještaje o pitanjima koja imaju posljedice na Emirate, poput stavova unutar Trumpove administracije prema Muslimanskoj braći, američkih napora za posredovanje između Saudijske Arabije, Emirata i Katara te o susretima visokih američkih zvaničnika sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

S druge strane, Malikov advokat Bill Coffield demantirao je tvrdnje da je njegov klijent špijun te naglasio da je on, kao biznismen, bio uključen u mnoge poslovne projekte i pružao usluge konsultiranja u kontekstu ekonomskih odnosa s UAE-om.

Malikovo ime pojavljuje se i u okviru savezne istrage o potencijalnim ilegalnim donacijama Trumpovom inauguracijskom fondu od donatora s Bliskog istoka.

Malik je razgovarao sa članovima tima specijalnog advokata Roberta Muellera i "sarađivao" s tužiocima, izjavio je njegov advokat za Intercept prošle godine.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Fadi Mansour kaže da je Malik napustio SAD nakon što je ispitan u okviru Muellerove istrage, poslije gotovo sedam godina provedenih u Los Angelesu.

Dodaje da je prije dolaska u SAD obavljao funkciju u tijelu koje podržava emiratske vlasti.

Kada se preselio u Ameriku, uspio je uspostaviti brojne odnose, posebno s Thomasom Barrackom, američkim biznismenom i Trumpovim saveznikom, čelnikom Trumpovog inauguracijskog odbora.

'Dio ilegalne sheme utjecaja'

Istaknuo je da se u istrazi Intercepta navodi da je Malik primao desetke hiljada dolara mjesečno od svoje zemlje za prikupljanje informacija, što se u Americi smatra protivzakonitim zato što ne predstavlja zvaničnu stranu.

Američki list The New York Times otkrio je u svom izvještaju početkom ovog mjeseca da američki istražioci provode istragu o tome je li emiratski biznismen Malik, blizak prestolonasljedniku Abu Dhabija, bio dio ilegalne sheme utjecaja u Trumpovoj administraciji.

New York Times također je izvijestio da je ured specijalnog istražioca Muellera ispitivao investitora iz UAE-a Rashida al-Malika i njegovog brata.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.