Mediji: UAE od SAD-a tražio otvaranje talibanskog ureda

Američki zvaničnici kažu kako je Katar pristao biti domaćin predstavništvu talibana kako bi se ojačali mirovni procesi u Afganistanu (AP)

Ujedinjeni Arapski Emirati lobirali su kod zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država da im omoguće da talibani imaju ured u Abu Dabiju, što je na kraju omogućeno Kataru, pokazuje serija objavljenih mailova koje je ambasador UAE-a slao SAD-u.

Kako piše New York Times, mailovi Yousefa Al Otaibe se kose sa sve glasnijom kampanjom protiv Katara zbog njegove navodne podrške „terorističkim grupama“.

U pokušaju izolacije poluotoka u Zaljevu, blok država koje čine Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, kritizirao je Katar zbog omogućavanja afganistanskoj oružanoj grupi da ima svoj ured u ovoj zaljevskoj državi.

Ured, otvoren 2013. godine, bio je dio napora koji je predvodio Washington da se vode mirovni razgovori u Afganistanu, a ne da se podržava ideologija ove oružane grupe.

New York Times je u ponedjeljak objavio kako je Otaiba, ambasador UAE-a u Washingtonu, dobio „ljutiti poziv“ ministra vanjskih poslova UAE-a Abdullaha bin Zayeda Al Nahyana koji se žalio što su talibani dobili ured u Kataru, a ne u Emiratima, navodi se u porukama sa ambasadorovog maila na Hotmailu.

„Dobio sam ljutiti poziv (od Zayeda) u kojem on pita zašto nam to nije rečeno“, pisao je Otaiba američkom zvaničniku nakon odluke da Katar dozvoli ured talibanima.

Američki list je dobio još jedan mail od 12. septembra 2011. godine u kojem emiratski zvaničnik dovodi u pitanje američki stav o lokaciji talibanskog ureda.

„Objavljen je članak u London Timesu gdje se navodi kako SAD podržava uspostavu talibanske ambasade u Dohi“, napisao je diplomata Mohamed Mahmoud al-Khaja Jeffreyju Feltmanu, tadašnjem pomoćniku državnog sekretara za bliskoistočna pitanja.

„HH kaže kako smo imali utisak da je Abu Dabi vaš prvi izbor i takve informacije smo dobili“, napisao je Khaja u mailu govoreći o bin Zayedu.

Sporna zastava

„Curenje“ ovih mailova dolazi od grupe GlobalLeaks koja nije povezana sa proizvođačem softvera GlobaLeaksom.

Iz GlobalLeaksa su za Newsweek kazali kako su posljednje poruke dokaz „najveće dvoličnosti“ u katarskoj krizi.

Katar je odobrio otvaranje predstavništva talibana, uz blagoslov Washingtona, prije četiri godine.

Godine 2011, kada su mailovi poslani, Obamina administracija je činila napore da se održe mirovni pregovori između talibana i vlasti Afganistana, u vrijeme kada je željela povući trupe NATO-a iz ove azijske države.

Većina trupa je povučena 2014. godine, no mir nije postignut.

Otvaranje ureda je naljutilo tadašnjeg predsjednika Afganistana Hamida Karzaija koji je za predstavništvo rekao kako je to nezvanična ambasada za Vladu u egzilu.

Karzai je prekinuo bilateralne razgovore sa Amerikancima i zaprijetio bojkotom svih mirovnih procesa nakon što su talibani otvorili ured sa podizanjem zastave „Islamskog Emirata Afganistana“, kako se država zvala za vrijeme talibanske vladavine.

Ta je zastava kasnije uklonjena.

Talibani, Hamas, Gaddafi…

Otaiba je u više navrata kritizirao Katar za navodno savezništvo sa Muslimanskom braćom kao i za otvaranje ureda palestinske grupe Hamas u Dohi, a što se također desilo uz odobrenje SAD-a.

„Šta je istina u ponašanju Katara? Finansiranje, podrška i pomoć ekstremistima od talibana do Hamasa i Gaddafija“, napisao je Qtaiba na Twitteru 17. jula, spominjući i nekadašnjeg lidera Libije Muammara Gaddafija.

Doha žestoko negira sve optužbe bloka zaljevskih država kao neosnovane.

Ni ambasada UAE-a ni američki State Department nisu komentirali Otaibine „procurjele“ mailove.

Ranije ovog mjeseca, David Petraeus, bivši šef CIA-e i vojni general, je kazao: „Naši partneri se trebaju prisjetiti kako je Katar – na naš zahtjev – dao dobrodošlicu delegacijama talibana i Hamasa“.

Prošlog mjeseca, blok predvođen Saudijskom Arabijom dao je Kataru deset dana da ispuni 13 zahtjeva kako bi se okončala velika diplomatska kriza u Zaljevu, a među zahtjevima je i da Doha ugasi medijsku kuću Al Jazeera, zatvori tursku vojnu bazu i umanji veze sa Iranom.

Katarski Nacionalni komitet za ljudska prava (NHRC) pozvao je Dohu da ne prihvati listu zahtjeva četiri arapske države, kazavši kako sadrži uvjete koji krše konvencije o ljudskim pravima, kao i druge međunarodne i regionalne sporazume.

Izvor: Al Jazeera i agencije