Mediji u Sjevernoj Koreji i dalje šute o stanju Kim Jong-una

Mediji širom svijeta objavili su da je zdravstveno stanje sjevernokorejskog vođe ozbiljno ugroženo (EPA)

Državni mediji u Sjevernoj Koreji i dalje šute kad je u pitanju vođa Kim Jong-un, iako su mediji širom svijeta dan ranije objavili kako je zdravstveno stanje sjevernokorejskog vođe ozbiljno ugroženo nakon operacije kojoj je podvrgnut 12. aprila.

Dužnosnici Južne Koreje i Kine izrazili su sumnju u medijske izvještaje koji tvrde da je Kim teško bolestan, dok je Bijela kuća saopćila da pozorno prati situaciju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da južnokorejski i američki izvještaji nisu potvrđeni, piše Al Jazeera.

“Nadam se da je Kim Jong-un dobro. Imao sam dobre odnose s njim i volio bih da bude dobro. Vidjet ćemo kako je. Ne znam da li su izvještaji istiniti”, rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Pomno prate razvoj situacije

O zdravstvenom stanju Kim Jong-una počelo se nagađati nakon što se 15. aprila nije pojavio na obilježavanju rođendana svog djeda, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Predsjednički ured Južne Koreje rekao je da se čini da Kim obavlja državne poslove kao i obično te da nema informacija o glasinama u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem. Mnogi sada pomno prate da li će se Sjeverna Koreja obratiti izvještajima, što se još uvijek nije dogodilo.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA i partijski dnevnik Rodong Sinmun pisali su o mjerama za borbu protiv korona virusa, sportskoj opremi i berbi duda, ali nisu objavili ništa o Kim Jong-unu.

Daily NK, web stranica koju vode uglavnom ljudi koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje, u utorak je objavila da Kim ima problema sa pretilošću izvještavajući da se njegovo zdravlje proteklih mjeseci pogoršalo zbog pretjeranog pušenja i rada.

Izvor: Al Jazeera i agencije