Mediji u SAD-u će koristiti žigove protiv lažnih vijesti

Ideja je i da se pomogne ljudima da pronađu vijesti od povjerenja, ali i da filtriraju lažni sadržaj (EPA)

Uoči izbora u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine, grupa velikih medijskih organizacija ponovo će raditi zajedno kako bi pokušala stati na put lažnim vijestima. Trusted News Initiative (TNI) je koalicija vodećih izdavača i Microsofta koji su se obavezali da će zajedno raditi na suzbijanju dezinformacija, piše Engadget.

Ove godine, tim će pokušati da koristi novu tehnologiju verifikacije, koja je nazvana Project Origin, kako bi isprobali i označili legitiman sadržaj. Na taj način, nadaju se, prevaranti ne mogu lažirati naslove i prenositi ih kao prave vijesti tako lako kao nekad.

Žig za zvanični izvor

„Oznake brenda, stilovi i drugi tradicionalni pokazatelji povjerenja,“ kaže BBC u izjavi, „više nisu dovoljni da osiguraju legitimitet sadržaja.“ Zbog toga će Project Origin priložiti „digitalni žig“ tekstovima TNI partnera koji pokazuje da su vijesti proizašle iz zvaničnog izvora. Ideja je i da se pomogne ljudima da pronađu vijesti od povjerenja, ali i da filtriraju lažni sadržaj. Nažalost, još uvek nema riječi o tome kako će to raditi – standardi za Project Origin tek treba da budu objavljeni, prenosi PCpress.

Članovi TNI-a uključuju BBC, NYT, CBC i WSJ, kao i Google, Facebook i Microsoft, a AP i Washington Post se pridružuju ove godine. Verovatno će Google i Facebook morati da snose najveći dio odgovornosti nakon što su toliko dugo bili inkubatori lažnih vesti. Nažalost, Project Origin neće postati standard odmah, nego će biti operativan tek u mjesecu neposredno pred izbore 2020. godine.

Izvor: Agencije