Mediji: U požaru poginulo 41 dijete

Ruski predsjednik odao je počast žrtvama stradalim u velikom požaru (EPA)

Na popisu poginulih u požaru koji se dogodio u trgovačkom centru u Kemerovu najmanje je 41 dijete, prenosi ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na popis žrtava.

U požaru, koji je izbio na posljednjem katu trgovačkog centra u tom sibirskom gradu, smrtno su stradale 64 osobe, a među njima je 41 maloljetnik, navodi agencija.

Dan nakon požara nekoliko tisuća ljudi okupilo se na prosvjedu, pozivajući vlasti da objave točan broj žrtava, prenosi Anadolija.

Skandirajući “Istina, istina”, okupljeni su optužili vlasti da kriju činjenice te su pozvali guvernera Kemerovske oblasti da im odgovori na pitanja. 

Prosvjednici su također zatražili da im se dopusti posjet mrtvačnicama kako bi identificirali žrtve.

U Kemerovo je doputovao i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je tokom sastanka s lokalnim dužnosnicima rekao da se nesreća dogodila zbog “kriminalne nemarnosti i neusuglašenosti”. 

“Ovo što se dogodilo nije rezultat sukoba ili neočekivana eksplozija plina metana u rudniku. Ljudi, djeca došli su se opustiti. Govorimo o demografiji, a gubimo toliko ljudi. Zbog čega? Zbog kriminalnog nemara i aljkavosti”, rekao je Putin.

Putin odao počast žrtvama

Potom je odao počast poginulima, te položio cvijeće podno trgovačkog centra “Zimska višnja”.

Lokalno stanovništvo također donosi cvijeće, svijeće i igračke na to mjesto, koje je postalo memorijal stradalima u požaru.

Istražno povjerenstvo pokrenulo je dva kaznena postupka – za kršenje pravila o zaštiti od požara te prouzročenje smrti iz nehata. 

Veliki broj žrtava pripisuje se ignoriranju mjera sigurnosti. Izlazi u slučaju nužde bili su blokirani, a zaštitar trgovačkog centra isključio je protupožarni alarm nakon izbijanja požara.

Vlasti su privele nekoliko osoba na ispitivanje.

Kemerovska oblast, središte rudarstva i teške industrije u zapadnom Sibiru, proglasila je tri dana žalosti.  

Za identifikaciju žrtava treba 15 dana

DNK analiza žrtava požara mogla bi potrajati i do dva tjedna, najavio je čelni čovjek istrage Aleksandar Bastrikin.

“Potrebna je DNK analiza 37 žrtava, što će potrajati”, rekao je Bastrikin, prenose ruski mediji.

Potvrdio je kako protupožarni alarm nije radio od 19. ožujka, a “nitko se nije pobrinuo za taj problem”.

Prema njegovim riječima, “jedan od čuvara u trgovačkom centru zaboravio je na vrijeme uključiti sustav glasovnog upozorenja”.

“Ne možemo pronaći razumno objašnjenje. Čini se da uopće nije obučen”, rekao je Bastrikin.

Iako se procjenjuje da je u trgovačkom centru u trenutku izbijanja požara bilo mnogo ljudi, spasilačke su službe potvrdile da su spasile 20 osoba, njih stotinjak je evakuirano, a veliki broj ozlijeđenih zbrinut je u medicinskim ustanovama.

Izvor: Agencije