Mediji: U posljednje tri godine Palestincima 16 miliona dolara kazni

Naglasak je stavljen na teške kazne koje su izrečene zbog optužbi za bacanje kamenja na izraelske sigurnosne snage (Arhiva)

Izraelski vojni sudovi u posljednje tri godine izrekli su Palestincima na Zapadnoj obali novčane kazne u iznosu od 16 miliona dolara.

Izraelski list Haaretz objavio je izvještaj u kojem je navedeno da Palestinci kojima su izrečene novčane kazne nisu bili materijalno oštećeni ni ugroženi, prenosi Anadolija.

U izvještaju je naglasak stavljen na teške kazne koje su izrečene palestinskim maloljetnicima zbog optužbe za bacanje kamenja na izraelske pripadnike sigurnosnih snaga.

Podsjetili su da su ovi maloljetnici privedeni zbog te optužbe i da im se sudilo pred vojnim sudom.

Neki su dobili zatvorsku, a neki novčanu kaznu.

Bilo je i onih koji su, nakon plaćanja velike novčane kazne, pušteni na slobodu.

U zatvorima preko 6.000 Palestinaca

U izvještaju su podsjetili i na slučaj 13-godišnjeg Halida Bahara, koji je u decembru priveden nakon bacanja kamenja na pripadnike sigurnosnih snaga u Beyt Ummaru, na sjeveru Hebrona.

Ukazali su i na to da niko nije povrijeđen u tom slučaju, međutim, izraelski vojni sud je izrekao zatvorsku kaznu od šest mjeseci i jedan dan i 540 dolara.

U izvještaju izraelskog lista navedeno je da neke palestinske porodice nisu u mogućnosti platiti novčanu kaznu za navodne napade djece, pa maloljetnici danima ostaju u zatvorskim jedinicama.

Izrael je, navedeno je, jedina zemlja u kojoj su se pred vojnim sudom našli i maloljetnici.

Prema podacima palestinskih institucija, u izraelskim zatvorima trenutno se nalazi najmanje 6.000 Palestinaca, uključujući 52 žene, 430 administrativnih pritvorenika, šest parlamentaraca i 270 djece.

Izvor: Agencije