Mediji: U Hrvatskoj u stečaj ide 80.000 ljudi

Fina je, uglavnom u januaru, poslala ukupno 115.613 poziva potrošačima radi očitovanja (Pixsell)

Hrvatska finansijska agencija – Fina je objavila kako su od početka godine poslali ukupno 80.845 prijedloga za provedbu jednostavnog stečaja potrošača – JSP na 30 općinskih sudova u državi, piše u četvrtak Večernji list, a prenosi agencija Hina.

Fina je, uglavnom u januaru, poslala ukupno 115.613 poziva potrošačima radi očitovanja, pa ih je 10.902 bilo saglasno s provedbom JSP-a, dok ih 25.890 nije bilo suglasno.

Ostali se nisu očitovali, ali po zakonu, to ima značaj saglasnosti, s tim da potrošači i naknadno uvijek mogu izraziti protivljenje.

Jednostavni stečaj potrošača se provodi isključivo prema onima koji su blokirani duže od tri godine i koji u Fininom Očevidniku imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna (nešto manje od 2.700 eura) po osnovi glavnice.

Dokazi o imovini

U toku je objava sudskih e-oglasa u kojima se vjerovnici pozivaju da u roku od 45 dana ospore popis imovine koji je potrošač podnio ili da sami obavijeste sud o imovini potrošača iz koje bi mogli namiriti svoje potraživanje te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje.

Večernji list navodi kako će se u najvećem broju slučajeva raditi upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači nisu dostavili popis, pa se smatra da su izjavili kako nemaju imovine.

Za sada je riječ uglavnom upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači, a ni vjerovnici, nisu dostavili popis imovine, dok sudovi u evidencijama nisu našli dokaza da potrošači imaju imovinu vrijedniju od 10.000 kuna (1.350 eura), pa se stoga formalno provodi JSP, u kojem se blokirane oslobađa plaćanja svih obaveza te se o tomu izvještava potrošač, vjerovnici i Fina, nakon čega slijedi deblokada računa potrošača.

Izvor: Agencije