Mediji: Turski lovci ponovo na grčkom nebu

F-16, Zrakoplov, Borbeni zrakoplov
Sporazum omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica (EPA)

Četiri turska lovca F-16 i dva borbena zrakoplova F-4 koji su letjeli u tri formacije, u ponedjeljak su u nekoliko navrata ušli u zračni prostor Grčke u sjeveroistočnom i jugoistočnom dijelu Egejskog mora, prenosi grčki list Kathimerini.

Grčki piloti su presreli turske zrakoplove u skladu s međunarodnim pravilima angažiranja, prenosi Tanjug.

Kako navodi list, dva od ukupno šest borbenih zrakoplova su bila naoružana.

Tenzije zbog kršenja zračnog prostora Grčke i Kipra

Tenzije između Grčke i Turske traju već duži period zbog, kako navode grčki vlasti, kršenja zračnog prostora Grčke i Cipra, kao i Ekskluzivne ekonomske zone oko Cipra, od turskog zrakoplovstva.

Nedavno je grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos rekao da Grčka i Cipar neće dopustiti kršenje suvereniteta u zračnom prostoru od turskih borbenih zrakoplova.

I pored brojnih sastanaka između grčkih i turskih predstavnika ministarstava obrane, na kojima se razgovara o mjerama o izgradnji povjerenja, incidenti u zraku između grčkih i turskih zrakoplova se nastavljaju.

Premijer Grčke Alexis Tsipras izjavio je prije nekoliko dana da postoji konstantan rizik od “vrućeg” incidenta s Turskom, da se radi o nepredvidljivom susjedu koji ne poštuje međunarodno pravo.

On u intervjuu za grčku televiziju nije skrivao zabrinutost o tenzijama u odnosima s Turskom i da, s obzirom na to, postoji razlog da Grčka bude spremna, prenijele su agencije.

Tsipras: Imamo snažnije saveznike nego ikada

“Grčka ima snažnije saveznike nego ikada”, naglasio je Tsipras, podsjećajući da su zemlje Europske unije na posljednjem summitu podržale Republiku Cipar.

On je, također, istaknuo saveze koje je Grčka uspostavila sa zemljama u regiji.

“Uspjeli smo izgraditi mrežu stabilnosti”, rekao je Tsipras i objasnio kako samo Turska odbija razgovor i nastavlja s provokativnim radnjama.

Premijer Grčke je procijenio da politika Ankare vodi u slijepu ulicu, da ne pomaže njihovim planovima te da će na kraju to shvatiti i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Izvor: Agencije