Mediji: Turska u posjedu drugog snimka ubistva Khashoggija

Kolumnista turskog lista Hurriyet Abdulkadir Selvi izvjestio je danas da Turska ima još dokaza uključujući duži audio snimak koji je u kontradikciji sa ključnim nalazom u optužnici koju je u slučaju Khashoggijevog ubistva podigao saudijski javni tužilac.

Saudijski tužilac je 15. novembra zatražio smrtnu kaznu za pet saudijskih zvaničnika, podigavši istovremeno optužnicu protiv jedanaest osumnjičenih, koje je optužio da su učestvovali u ubistvu Jamala Khashoggija, koje se desilo u zgradi saudiskog konzulata u Istanbulu.

Optužujući osumnjičene, tužilac je tvrdio da su novinara ubili i raskomadali prije nego što su ga uopšte pokušali uvjeriti da se vrati u Saudijsku Arabiju ili da su to uradili nakon što su ga drogirali i kidnapovali.

Prema tvrdnjama turskog kolumniste, cijeli niz dokaza i otkrića u istrazi koju su vodili turski organi pobijaju neke od tvrdnji koje je o slučaju Khashoggijevog ubistva iznio saudijski tužilac.

Očajnički pokušaj da preživi

“Khashoggijev očajnički pokušaj da preživi može se čuti u sedam minuta dugom audio zapisu. Nema nagovještaja da ga je iko pokušao uvjeriti“, napisao je Selvi.

“Turski zvaničnici nisu potvrdili kako je Khashoggi ubijen nakon što je prethodno dobio fatalnu dozu droge. Rekli su da je zadavljen užetom ili nečim nalik plastičnoj vreći“, dodao je kolumnist.

Dalje, postaje i druge indicije kako je ubistvo bilo planirano, uključujući i činjenicu da je ekspertiza forenzičara koji su vršili obdukciju raskomadanog tijela ubrzo bila u rukama saudijskog “odreda smrti“ kao i da je jedna osoba preprušena u Khashoggija hodala pokazujući se sigurnosnim kamerama kako bi se zbunila policija u Istanbulu.

Salvi je dodao da se najsnažniji dokaz o ubistvu sa predumišljajem nalazi zabilježen na drugom audio snimku.

Dva audio snimka

Turski kolumnist je izvjestio 22. oktobra o postojanju prvog audio snimka koji, “dokazuje da je Khashoggi davljen 7-8 minuta“.

Druga traka, piše Selvi 16. novembra, zabilježena je 15 minuta prije nego je Khashoggi došao u konzulat.

U tom 15-to minutnom snimku “saudijski tim raspravlja kako da ubije Khashoggija. Ponavljaju svoj plan, koji je unaprijed pripremljen i podsjećaju sami sebe ko ima koje zaduženje“, napisao je Selvi.

“Postoji i dokaz iz perioda nakon ubistva. Turska posjeduje međunarodne razgovore koje je vodio petnaestočlani tim saudijskih ubica“, napisao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije