Mediji: Turska i VW blizu dogovora o izgradnji fabrike

Erdogan je doveo u pitanje efikasnost sankcija Iranu (EPA)

Turska je sve sigurnija da će njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) izgraditi proizvodni pogon u toj zemlji nakon “izuzetno pozitivnog” sastanka između visokog zvaničnika kompanije i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, javlja agencija Reuters pozivajući se na tri neimenovana turska izvora.

Britanska agencija prošle je sedmice javila da su dvije strane razgovarale o turskom poreznom režimu za automobile kako bi zaključile investiciju u vrijednosti milijardu eura.

Volkswagen, koji je, kako navodi Reuters, uzimao i Bugarsku u razmatranje za svoju investiciju, još nije objavio konačnu odluku, ali neimenovani izvori tvrde da pozitivno gleda na ulaganje u Tursku.

Turski porezi

“Erdogan i visoki zvaničnik VW-a razriješili su većinu problema tokom sastanka ove sedmice”, rekao je jedan neimenovani turski izvor upoznat sa situacijom.

Izvor iz Volkswagena navodi da se Erdogan ove sedmice sastao s izvršnim direktorom VW-a Herbertom Diessom.

“Ranije je bilo nekih sitnica koje su kočile dogovor, poput poreznih olakšica na automobile koji će se prodavati. Na sastanku je postignut gotovo potpun dogovor”, rekao je turski izvor.

“Ako ne bude problema u posljednjem trenutku, investicija će biti realizirana u Turskoj”, dodaje isti izvor.

Visoki turski porezi na veće automobile ograničavaju većinu kupaca i lokalnih proizvođača na vozila sa slabijom kubikažom.

Isti neimenovani izvor rekao je da Turska pokušava naći formulu koja bi se bavila problemima Volkswagena, a da postojeće proizvođače automobila ne dovede u nepovoljan položaj.

Izvor: Agencije