Mediji: Turska demantira da je gađala ruske avione

Suhoj
U izvještaju se tvrdi da ruski i sirijski avioni bez prestanka zaustavljaju napad za napadom pobunjenika (AP)

Navodi da su turske snage u Idlibu gađale ruske vojne zrakoplove na tom području odbačeni su kao neutemeljeni, prenosi agencija Anadolija, pozivajući se na potvrdu svog izvora.

Izvor Anadolije je istaknuo kako nisu točni navodi da su “elementi turskih oružanih snaga gađali ruske zrakoplove u Idlibu” te istaknuo da turski vojnik nikada nije ciljao ruske vojnike i ruske zrakoplove.

Pojedine ruske medijske kuće iznijele su tvrdnje da je “turska vojska pucala na ruske zrakoplove u Idlibu”.

Izvori: Takve tvrdnje nisu tačne

Ipak, izvori iz turskog Ministarstva obrane su za Anadoliju kazali da takve tvrdnje nisu točne.

Isti izvori su naveli da nisu istinite tvrdnje da su Turske oružane snage koje se nalaze u zoni deeskalacije Idliba kako bi pomogli uspostavi primirja gađale ruske vojne zrakoplove.

Ruska je državna televizija izvijestila ranije da su turski specijalci napadom iz ručnih raketnih lansera pokušali oboriti ruske i sirijske vojne zrakoplove iznad Idliba.

Reuters prenosi da je tu informaciju emitirao ruski Kanal 24 u izvještaju iz Idliba, gotovo istodobno kada su pobunjenički i turski izvori objavili da su pobunjenici koje podržava Turska zauzeli grad Nayrab u pokrajini Idlib, prenio je Tanjug.

‘Zaustavljanje napada za napadom’

“Sirijski i ruski borbeni zrakoplovi doslovno spašavaju živote sirijskim vojnicima”, navodi se u dramatičnom izvještaju Kanala 24.

U izvještaju se tvrdi da ruski i sirijski zrakoplovi bez prestanka zaustavljaju napad za napadom pobunjenika te kako je let iznad Idliba vrlo opasan jer turski specijalci aktivno koriste ručne protuzračne raketne sustave.

Reuters prenosi da se u izvještaju Kanala 24 kaže kako su zbog toga sirijski i ruski borbeni zrakoplovi prisiljeni nakon granatiranja pobunjeničkih pozicija uzvratiti i na protuzračne udare turskih specijalaca.

Izvor: Agencije