Mediji: Turci počinju obuku za S-400, Stoltenberg zabrinut

Stoltenberg je razgovarao i sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog posljedica do kojih bi mogao dovesti plan Turske da nabavi ruski raketni sistem S-400, a imajući pri tome u vidu da je Washington zaprijetio sankcijama.

On je na konferenciji za novinare sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom rekao da NATO želi da izbjegne okolnosti u kojima saveznici jedni drugima uvode sankcije, prenosi Reuters.

Stoltenberg je razgovarao i sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je kazao da odluka Turske da nabavi ruski sistem S-400 ne znači da ona traži “alternative” za svoj odnos sa Zapadom.

Petomjesečna obuka

S druge strane, ruska agencija Tas s prenosi izjavu jednog vojnog diplomate da će oko 100 turskih vojnika početi petomjesečnu obuku za rukovanje raketnim sistemom S-400 krajem maja.

On je dodao da se očekuje isporuka ovih sistema Turskoj u 2019. godini. Sličnu obuku u martu je počela i grupa kineskih vojnika.

“Simultani trening kineskih i turskih vojnika za raketni sistem je jedinstven u historiji Sovjetskog Saveza ili Rusije”, rekao je on.

Izvor: Agencije