Mediji Trumpu: Nismo neprijatelji naroda, ne širimo lažne vijesti

Većina Amerikanaca smatra da zemlja ide u pogrešnom pravcu (EPA)

Američki mediji su u svojim današnjim uvodnicima osudili i odbacili tvrdnje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa o novinarima kao neprijateljima koji šire lažne vijesti, prenose agencije.

List Boston Globe pozvao je novine širom SAD-a da danas u uvodnicima stanu u zaštitu medija. Urednica tog lista Marjorie Pritchard je rekla kako je 350 medija najavilo učešće. Neki od uvodnika objavljeni su još jučer na internetu.

Jedan od medija, Post-Dispatch iz St Louisa, novinare je nazvao „najistinskijim patriotama“ dok je Chicago Sun-Times naveo kako vjeruje da većina Amerikanaca zna da Trump priča besmislice.

„Nadamo se kako će predsjednikove pristalice prepoznati šta on radi – manipulira realnošću kako bi dobio ono što želi“, piše u uvodniku lista N.C. Observer iz Sjevernoj Karolini.

Štetno i destruktivno

U akciji učestvuje i New York Times.

„Ako već niste, pretplatite se na lokalne novine. Hvalite ih kada mislite da su uradili dobar posao i kritizirajte ih kad mislite da mogu bolje. Zajedno smo u ovome“, naveo je taj njujorški dnevni list.

Ipak, ima i medija koji nisu bili oduševljeni akcijom Boston Globea.

Na primjer, u jednoj od kolumni u Wall Street Journalu je navedeno kako takva akcija nije u skladu sa nezavisnošću koju uredništva medija navodno traže i kako Trump ima pravo na slobodu govora podjednako kao i njegovi protivnici u medijima.

„Iako se slažemo da je nazivanje novinara ‘neprijateljima američkog naroda’, a novinarstva ‘lažnim vijestima’ ne samo štetno po našu branšu već i destruktivno po našu demokratiju, koordinirani odgovor nezavisnih, da ne kažemo ‘mainstream’, medijskih organizacija pothranjuje narativ da su mediji nekako nastrojeni protiv ovog republikanskog predsjednika“, navodi se u uvodniku Baltimore Suna.

Taj list je ipak izrazio podršku akciji, dok je Wall Street Journal saopćio kako neće učestvovati.

Kćerkini stavovi suprotni očevim

Početkom augusta glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odbila je odgovoriti na pitanje vjeruje li da su mediji neprijatelji naroda.

„Mediji nastavljaju s verbalnim napadom na predsjednika i sve u ovoj administraciji. Svakako, mi imamo ulogu koju trebamo igrati, a mediji također imaju svoju ulogu koju igraju u ovoj državi“, rekla je ona.

Trumpova kći Ivanka Trump kazala je kako ne dijeli poglede svog oca.

„Ne. Ne smatram da su mediji neprijatelji naroda“, kazala je.

Kako prenose mediji, u osudi se pridružio i londonski Guardian koji je napisao kako je „Trump prvi predsjednik koji, kako se čini, vodi politiku podrivanja pa čak i ugrožavanja rada medija“.

Izvor: Agencije