Mediji: Trumpova administracija i saudijski zločini

Saudijskih vojnih kampanja ne bi bilo bez američkog oružja, piše 'Washingion Post' (Al Jazeera)

Uvodnik Washington Posta optužio je administraciju predsjednika Donalda Trumpa za saučesništvo u zločinima Saudijske Arabije počinjenim u Jemenu, gdje se navodi da je, uprkos obećanju da će se rješenje postići mirnim putem, kraljevina nastavila razarajuće bombardiranje u toj zemlji.

Međutim, američki predsjednik ignorira to pitanje, što potvrđuje i njegov veto na rezoluciju Kongresa kojom bi se okončalo sudjelovanje SAD-a u ratu u Jemenu, u skladu sa Zakonom o ratnim ovlastima.

Trump je tvrdio kako će ta rezolucija oslabiti njegovu ustavnu nadležnost kao vrhovnog zapovjednika i da je to “nepotrebno”, jer u “Jemenu nema američkog vojnog osoblja koje zapovijeda, sudjeluje ili prati koalicijske snage pod vodstvom Saudijske Arabije”.

Tvrdio je da logistička i obavještajna podrška koju administracija pruža Saudijskoj Arabiji ne znači sudjelovanje u neprijateljstvima.

U stvarnosti saudijska bombaška kampanja bi bila neodrživa bez te američke podrške ili dalje prodaje bombi i druge ratne opreme, što Trumpovu administraciju čini saučesnikom u nastavku zločina, poput nedavnog bombardiranja škole i bolnice u jednoj od jemenskih regija, navodi Washington Post.

Odgovornost za ubistvo Jamala Khashoggija

List navodi da bi Kongres trebao tražiti druge načine za nametanje promjene u američkoj politici prema režimu na čelu s princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, koji je zabilježio iznimnu nepromišljenost u vanjskoj politici, popraćenu nezapamćenom domaćom represijom.

Idealan pristup bi bio da se riješi oboje, zbog isprepletenosti.

List ističe kako je to je strategija prijedloga zakona u Senatu ispred obje stranke koju su sponzorirali senator Robert Menendez, Todd C. Young, Lindsey O. Graham i Susan Collins.

Osim obustave transfera oružja Saudijskoj Arabiji sve dok se ne okončaju bombardiranja i druge ofanzivne aktivnosti u Jemenu, nacrt zakona također nastoji nametnuti odgovornost za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u oktobru proše godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu i izreći sankcije svim saučesnicima.

Izvor: Agencije