Mediji: Trumpov specijalni predstavnik za Ukrajinu podnio ostavku

Donald Trump
Trump je zaprijetio da će 'potpuno uništiti i izbrisati tursku ekonomiju' ako Ankara 'ode predaleko' u Siriji (EPA)

Specijalni predstavnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za Ukrajinu Kurt Volker podnio je ostavku, izvijestio je CNN i izvori upoznati s tom situacijom.

Volker je ostavku podnio nakon što je imenovan u pritužbi zviždača koja se odnosi na telefonski poziv od 25. jula između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, kažu izvori. prenosi Hina.

Prema pritužbi zviždača iz obavještajne zajednice, objavljenoj u četvrtak, Volker je razgovarao s Trumpovim advokatom Rudyjem Giulianijem, kako bi pokušao “zauzdati štetu” od napora Trumpovog advokata da pritisne Ukrajinu da istraži Trumpovog političkog rivala Joea Bidena.

Objava istraživačkog centra

Reuters navodi i da je o Volkerovoj ostavci prvo izvijestio State Press, studentska publikacija na Državnom univerzitetu Arizona, koja podržava istraživački centar u kojem je Volker izvršni direktor.

Drugi izvori upoznati sa situacijom navode da je Volker na poziciji posebnog predstavnika Trumpa za Ukrajinu bio honorarno, neplaćen od 2017. godine, te da je pokušao pomoći ukrajinskoj vladi da riješi sukob sa separatistima koje finansira Rusija.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom o tome.

Izvor: Agencije