Mediji: Trump traži da ga kraljica provoza u zlatnoj kočiji

Sigurnosni zvaničnici u Londonu upozoravaju da će osiguravanje te zone biti teško (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump želi da se tokom posjete Londonu provoza zlatnom kočijom kraljice Elizabethe, što je zahtjev koji sigurnosne službe stavlja pred izuzetno tešku operaciju.

Bijela kuća je navodno jasno stavila do znanja da predsjednik SAD-a očekuje tradicionalnu britansku dobrodošlicu – a to znači povorka i zlatna kočija kojom će se voziti sa kraljicom od Trafalgar squarea do Bakingemske palate.

Da Trump voli zlatnu boju široj javnosti je postalo poznato kada je po ulasku u Bijelu kuću svoj kabinet uredio u zlatnim tonovima.

Međutim, sigurnosni zvaničnici u Londonu upozoravaju da će osiguravanje te zone biti teško i zahtijevati daleko veću operaciju nego tokom posjete bilo kojeg drugog državnika.

Izuzetna zaštita

Prema pisanju Timesa koje prenose britanski mediji, Trump insistira na zlatnoj kočiji, uprkos tome što je njegov prethodnik izabrao manje tradicionalno vozilo.

Naime, tokom posjete Londonu 2011. bivši predsjednik SAD-a Barack Obama na sastanak sa kraljicom došao je blindiranim vozilom.

Stručnjaci kažu da to vozilo omogućuje izuzetnu zaštitu i veliku brzinu kretanja šefu Bijele kuće, a da zlatna kočija koju vuku konji znači dramatično povećan faktor rizika, čak i uz neprobojno staklo.

I bez zahtjeva za zlatnom kočijom, londonska policija već se našla pred izazovom da osigura Trumpovu sigurnost uz istovremeno održavanje protesta protiv njega.

Izvor: Agencije