Mediji: Trump odobrio CIA-i napade dronovima

CIA je nove ovlasti prvi put iskoristila u februaru tokom neutralizacije jednog od lidera Al-Kaide (Reuters)

Američki mediji tvrde da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u januaru dao ovlasti Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) za izvođenje zračnih napada bespilotnim letjelicama.

Wall Street Journal, koji se poziva na pojedine američke zvaničnike, objavio je kako je Trump po dolasku na vlast ukinuo ograničenja iz perioda Baracka Obame u vezi s paravojnim aktivnostima CIA-e.

Navodi se kako je Trump dozvolio CIA-i da pomoću bespilotnih letjelica izvodi zračne napade u Siriji, ali i drugim zemljama, prenosi Anadolija.

CIA je ove ovlasti prvi put iskoristila u februaru, i to u Siriji, tokom neutralizacije jednog od lidera Al-Kaide, Abu Hanija al-Masrija.

Zračni napadi

Vijest o Masrijevoj smrti objavljena je i ranije, no tada je iz Pentagona objavljeno kako SAD nije izveo taj napad te da nije moguće potvrditi smrt lidera oružane organizacije.

Očekuje se da bi CIA, osim na području Sirije, mogla upotrebljavati bespilotne letjelice u svrhu zračnih napada i na području Jemena, Somalije i Afganistana.

Bijela kuća, Pentagon i CIA nisu se oglasili u vezi s tvrdnjama medija.

Tokom vladavine Baracka Obame samo su vojne snage imale ovlasti za napade i bombardiranje, dok je CIA-i bilo dozvoljeno da pomoću bespilotnih letjelica prikuplja informacije.

Izvor: Agencije