Mediji: Trump odlučio otpustiti i savjetnika za nacionalnu sigurnost

H.R. McMaster, SAD
Nagađanja o mogućem otpuštanju generala H. R. McMastera već sedmicama kruže američkim medijima (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku da otpusti svojeg savjetnika za nacionalnu sigurnost H. R. McMastera, tvrdi Washington Post, dodajući kako predsjednik SAD-a predviđa da če se otarasiti i drugih visokih dužnosnika nakon spektakularnog otkaza državnom tajniku.

Nagađanja o mogućem otpuštanju generala McMastera već tjednima kruže američkim medijima.

No, ovog puta Trump je odlučan da ga se riješi “i aktivno razgovara o potencijalnim zamjenama”, tvrdi Washington Post pozivajući se na pet “izvora obaviještenih o tim planovima”.

Trump namjerava otpustiti McMastera, s kojim se nikad nije dobro slagao, ali je spreman pričekati jer ne želi poniziti generala s tri zvjezdice i želi biti siguran da je našao solidnog nasljednika, piše dnevnik.

Otkaz Tillersonu

Upitana o informaciji iz Washington Posta, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je da nije došlo do promjena u Nacionalnom vijeću sigurnosti, ali se nije izjasnila o mogućnosti da do njih uskoro dođe.

Američki predsjednik u utorak je objavio da šef američke diplomacije Rex Tillerson odlazi s dužnosti i da će ga naslijediti sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo.

Smjena Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se još od listopada, kad su na površinu izbile nesuglasice između njih dvojice. 

Trump je više puta javno potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih incijativa, a svog državnog tajnika prošlog tjedna nije ni obavijestio da prihvaća sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom. 

Trump je smjenu objavio rano po američkom vremenu na Twitteru:

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel postat će nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!”

Trump traži od Kongresa brzu potvrdu Pompea

Viši američki dužnosnik rekao je agenciji France-Presse da predsjednik želi promijeniti svoj tim uoči pregovora sa Sjevernom Korejom.

Trump je pohvalio Pompea, bivšeg časnika i kongresmena iz Kansasa, koji je vodio Središnju obavještajnu agenciju posljednjih 14 mjeseci, “kao pravog čovjeka za ovaj posao u ovom ključnom trenutku”.

Trump je zatražio da Kongres brzo potvrdi Pompea jer njegova administracija ulazi u pregovore s visokim ulogom. 

Kad je Tillerson u pitanju, Trump je bio škrt na riječima.

“Hvala mu na službi, mnogo je toga postignuto u ovih 14 mjeseci i njemu i njegovoj obitelji želim svako dobro.”

Na Pompeovo mjesto direktora CIA-e doći će njegova dosadašnja zamjenica Gina Haspel, koja u američkoj obavještajnoj agenciji radi od 1985. godine. Ona će biti prva žena na toj dužnosti u američkoj povijesti.

Izvor: Agencije