Mediji: Trump nastavlja s bliskoistočnim planom uprkos Izraelu

Donald Trump se navodno žalio kako Benjamin Netanyahu nije bio 'fleksibilan' kada je riječ o planu (EPA)

Uprkos sve većim šansama za održavanje novih izbora u Izraelu, administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa ostaje posvećena objavi svog bliskoistočnog mirovnog plana u naredna dva mjeseca, pišu izraelski mediji.

Zvaničnik Bijele kuće za Haaretz je u četvrtak, dan nakon ostavke ministra odbrane Izraela Avigdora Liebermana, kazao kako nema promjena u namjerama administracije kada je riječ o mirovnom planu.

“Predsjednik Trump je ovog septembra u New Yorku kazao kako ćemo objaviti plan za dva do četiri mjeseca. To ostaje naš okvir”, naveo je taj zvaničnik.

‘Netanyahu nije bio fleksibilan’

On je dodao kako se žele izbjeći sve “spekulacije” oko toga kako bi mogući izbori u Izraelu mogli utjecati na napore prezentacije i realizacije plana.

Proteklih sedmica tim u Bijeloj kući koji radi na planu, a na čijem čelu je Trumpov zet i visokopozicionirani savjetnik Jared Kushner, uposlio je više osoblja u očekivanju objave plana.

U četvrtak je Bloomberg News objavio kako Trump “pokazuje znakove povećanja frustracije jer izraelski lider – s kojim je sklopio blisku i ličnu vezu – ne radi više kako bi pomogao donošenju plana”.

Izvještaj se poziva na “dvije osobe upoznate sa situacijom” i navodi kako se “Trump žalio na nedavnim sastancima kako [izraelski premijer Benjamin] Netanyahu nije bio ‘fleksibilan’ kada je riječ o planu”.

Bez zvaničnih kontakata s Palestincima

Jason Greenblatt, specijalni predstavnik administracije u bliskoistočnom mirovnom procesu, boravio je u Izraelu prošle sedmice i razgovarao s Netanyahuom.

Ove sedmice je kategorično kritizirao Hamas zbog ispaljivanja stotina raketa na izraelske zajednice na jugu Izraela.

On nije imao zvaničnih kontakata s Palestinskom administracijom skoro godinu dana, odnosno otkako je Trump odlučio izmjestiti američku ambasadu u Izraelu u Jerusalem.

Izvor: Agencije