Mediji: Trampova strategija direktno o obaranju raketa Rusije i Kine

Donald Trump i Kongres su u petak postigli dogovor o načinu da se finansiranje vlade odblokira (EPA)

Američki magazin Foreign policy piše da Sjedinjene Američke Države rade na potencijalno najozbiljnjijoj ekspanziji svog sistema raketne odbrane od vremena Hladnog rata, a da predsednik te zemlje Donald Trump zagovara ambiciozni plan koji eksplicitno ukazuje na nameru Amerike da obore rakete koje dolaze iz Rusije i Kine.

Trump je u četvrtak, tokom pete posete Pentagonu otkako je stupio na dužnost pre dve godine, izneo rezultate dugoočekivane strategije američke raketne odbrane koja je prvobitno trebalo da bude objavljena krajem 2017. godine i čiji je zvaničan naziv “Pregled raketne odbrane”.

Američki predsednik je, podržavajući strategiju, povezao jaču poziciju raketne odbrane sa njegovim obećanjem o izgradnji zida na južnoj granici SAD navodeći da je njegova prvobitna dužnost kao predsednika “zaštita naše države”.

“Svuda naokolo, strani oponenti – konkurenti i tvrdi režimi, mirno jačaju svoje raketne arsenale. Neću za našu naciju prihvatiti ništa manje od najboljih, najrazvijenijih sistema raketne odbrane”, kazao je Trump.

Tokom događaja govorio je i vršilac dužnosti ministra odbrane Patrick Shanahan koji je kazao da “raketna odbrana neophodno uključuje raketnu ofanzivu”.

“Našim konkurentima: Vidimo šta radite i preduzimamo korake”, kazao je Shanahan.

Prijetnja i Iran i Sjeverna Koreja

Britanski Reuters, takođe, piše o toj strategiji i navodi da se Severna Koreja u njoj izdvaja kao postojeća “izuzetna pretnja”, sedam meseci nakon što je Trump proglasio da je nuklearna pretnja eliminisana.

Navodi se da “Pregled raketne odbrane” opsežno ispituje napore usmerene u zaštitu Amerike od raketnih pretnji, a da su u strategiji pored Severne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta, izdvojeni još Iran, Rusija i Kina.

Reuters napominje da Trump nije spominjao raketne pretnje Severne Koreje tokom svog obraćanja iako su one navedene u strategiji, ali da je Shanahan o njima govorio karakterišući ih kao “značajnu brigu”.

Reuters je ranije objavio da bi među načinima za jačanje američke bezbednosti moglo da se nađe i postavljanje novog sloja senzora postavljenih u svemiru koji treba da otkriju i prate neprijateljske rakete.

Navodi se da se u strategiji predlaže i proučavanje eksperimentalnih tehnologija, uključujući i perspektivu naoružanja postavljenog u svemiru koje bi moglo da obara neprijateljske rakete, što podseća na inicijativu nazvanu “Zvezdani ratovi” koju je tadašnji predsednik SAD Ronald Reagan pokrenuo 80-ih godina prošlog veka.

“Svemir je, smatram, ključan za naredni korak kada je u pitanju raketna odbrana”, rekao je neimenovani zvaničnik Trumpove administracije uoči objavljivanja strategije.

Izvor: Agencije