Mediji: Theresa May broji posljednje dane kao premijerka

Najviše izgleda za nasljednika Therese May daje se Borisu Jonhsonu, koji je bio zaštitno lice kampanje za Brexit (EPA)

Premijerka Theresa May broji posljednje dane na čelu britanske vlade, javlja Reuters, navodeći kako je ona pod velikim pritiskom da objavi datum povlačenja pošto je propao i njezin posljednji prijedlog za Brexit.

Britanska agencija konstatira kako je to pitanje zasjenilo europske izbore, koji se u četvrtak održavaju u Velikoj Britaniji.

The Times piše da će May u petak objaviti datum povlačenja i da će ostati premijerka sve dok njezin nasljednik ne bude izabran.

Britansko gospodarstvo, peto najveće u svijetu, zbog nastale pat pozicije suočeno je s više opcija, a to su uredan izlazak iz Europske unije uz sporazum, kaotičan izlazak bez sporazuma, izbora ili novi referendum o razdruživanju.

Posljednji gambit premijerke

May je premijersku dužnosti preuzela nakon referenduma 2016. godine, na kojem su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU-a, ali do danas nije uspjela privoljeti Parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom o načinu na koji će se razdruživanje provesti.

Parlament je tri puta odbacio njezine prijedloge, a i najnoviji, četvrti, koji je predstavila u ponedjeljak navečer, po svim najavama stranačkih prvaka, završit će jednako neuspješno.

Šahovskim rječnikom rečeno, Mayin posljednji gambit, žrtvovanje dijela britanske suverenosti da bi se provelo uredno razdruživanje, izazvao je pobunu među njezinim ministrima “brexiterima”, koji u najnovijem prijedlogu o razdruživanju ne prihvaćaju tješnje trgovinske aranžmane s EU-om.

Stoga je u četvrtak, na dan kada se u Velikoj Britaniji održavaju izbori za Europski parlament, koje su Britanci dužni provesti jer su više puta odgađali Brexit (najnoviji je rok 31. listopada), britansku vladu je napustila ministrica Andrea Leadsom, jedna od snažnih zagovornika Brexita.

Ipak će dočekati Donalda Trumpa

Premijerka May pokazala je žilavu upornost tijekom svog mandata, jednog od najburnijih u novijoj britanskoj povijesti, no obećala je napustiti dužnosti ako zastupnici podupru sporazum koji je dogovorila s europskim pregovaračima.

Datum povlačenja nije objavila, a nestrpljivost u političkoj klasi zbog toga raste.

Na dan europskih izbora ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da će premijerka i dalje biti na dužnosti kada američki predsjednik Donald Trump posjeti Veliku Britaniju početkom lipnja.

“Theresa May bit će premijerka koja će ga [Trumpa] dočekati”, rekao je Hunt.

Na novinarsko pitanje o tome što će s premijerkom razgovarati kada se budu sastali u četvrtak, nije odgovorio, piše Reuters.

Gotovo tri godine otkako su birači s 52 posto za prema 48 posto protiv glasali za izlazak Velike Britanije iz EU-a, još je nejasno kako će, kada će i hoće li uopće Velika Britanija izaći iz europskog kluba, kojemu se pridružila 1974. godine.

Johnson najizgledniji nasljednik

Prema Reutersu, kada se May povuče, njezina Konzervativna stranka izabrat će novog lidera, koji će vjerojatno ponovno pregovarati s Bruxellesom o sporazumu koji je May u studenome sklopila.

S novim pregovorima povećavaju se izgledi za sukobe Londona s europskim blokom.

Najviše izgleda za nasljednika Therese May daje se Borisu Jonhsonu, koji je bio zaštitno lice kampanje za Brexit.

Johnson poručuje da želi odlučniji razlaz s europskim blokom.

Izvor: Agencije