Mediji: Thaci stigao u Haag, sutra će biti saslušan

Hashim Thaci bio je među glavnim zapovjednicima u Oslobodilačkoj vojsci Kosova tokom sukoba krajem devedesetih (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci stigao je u Haag, gdje će u ponedjeljak biti saslušan, objavila je agencija Tanjug pozivajući se na televiziju Klan Kosova.

Thaci danas nije prisustvovao sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost Kosova kojim je predsjedavao premijer Avdullah Hoti.

Predsjednik Kosova izjavio je ranije da će “istog časa” podnijeti ostavku ako budu potvrđene optužbe protiv njega iz optužnice Specijalnog suda za zločine i poručio da će se suočiti s tim optužbama.

On se obratio javnosti krajem juna, pet dana nakon što je specijalizirani tužilac u Haagu protiv njega podnio optužnicu na razmatranje, a koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Osumnjičeni za skoro 100 ubistava

“Optužba navodi da su Thaci i ostali osumnjičeni kazneno odgovorni za skoro 100 ubistava, uključujući poznate žrtve među kosovskim Albancima, Srbima, Romima i drugim etničkim skupinama uključujući političke oponente”.

Kadri Veseli, čelnik Demokratske stranke Kosova koju je Thaci vodio prije nego li je početkom 2016. postao predsjednik, također je imenovan u optužnici koja je poslana na potvrdu Specijalnim vijećima za Kosovo, sudu sa sjedištem u Haagu.

Ured specijalnog tužitelja naveo je da su Thaci i Veseli kontinuirano pokušavali ometati rad Specijalnih vijeća za Kosovo, gdje se trenutno na razmatranju nalazi podignuta optužnica.

Thaci i Veseli su bili među glavnim zapovjednicima u Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) tokom sukoba krajem devedesetih sa srbijanskim snagama, a ranije su već nijekali upletenost u bilo kakve ratne zločine.

 

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova održali su proteste 9. jula u svim većim kosovskom gradovima zbog najavljene optužnice specijalnog tužilaštva u Hagu. 

Optužnicu Thaciju i Veseliju dio analitičara ocjenio je kao politički čin, naročio jer je ona došla samo nekoliko dana pred susret Thacija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Bijeloj kući planiran za 27. juni, na kojem se trebalo govoriti o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Taj sastanak je otkazan.

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK-a nije osuđen za ratne zločine.

Izvor: Agencije