Oglasi

Mediji: Thaci ostaje glavni u dijalogu sa Srbijom

Portal 'Zeri' navodi da će tim, kojim koordiniraju Fatmir Limaj i Shpend Ahmeti, služiti predsjedniku Kosova kao 'sekretarijat'.
Procjenjuje se da će tim, izabran na prijedlog Vlade Kosova, u daljem procesu obavljati tehničke posloveArhiva

Predsjednik Kosova Hashim Thaci će, uprkos izboru novog tima u Skupštini Kosova, biti "glavni pregovarač" u nastavku dijaloga s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, piše prištinski Zeri.

Portal navodi da se procjenjuje da će tim, izabran na prijedlog Vlade Kosova, u daljem procesu obavljati tehničke poslove.

Napominje se da će tim, kojim koordiniraju Fatmir Limaj i Shpend Ahmeti, zapravo služiti Thaciju kao "sekretarijat" da bi se došlo do konačnog sporazuma.

Zeri podsjeća da će izabrani tim 8. januara otputovati u Brisel, gdje će imati konsultativne sastanke sa zvaničnicima Evropske unije, koji posreduju u procesu dijaloga.

Opozicija ne vjeruje u tim Kosova

Budući da Thaci i članovi tima imaju suprotstavljena mišljenja o ideji korekcije granica, članovi delegacije koja ide u Brisel novinarima su rekli da će svoje stavove usklađivati na osnovu zakona i Ustava Kosova.

Podsjeća se da su se članovi tima Kosova obavezali da u nastavku dijaloga ni pod kakvim okolnostima ne izlaze iz okvira Ustava.

Međutim, piše Zeri, predstavnici opozicionih stranaka, koji ne prihvataju ulogu u timu, a riječ je o dvije najveće opozicione partije - Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredjeljenje - i dalje su ubijeđeni da ni Thaci, ni izabrani tim nemaju legitimitet da predstavljaju Kosovo u nastavku dijaloga sa Srbijom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.